Прах от Сахара наторява почвата в Амазония

32414
Прах от Сахара наторява почвата в Амазония

Преди 10 000 години в централната част на Сахара имало огромно езеро с риба. Регионалните и глобалните климатични промени постепенно намалили размерите му до тези на езерото Чад, което е с площ 1500 кв. км, съобщи сп. "Сианс е авнир".

На мястото на едновремешното езеро сега се намира т.нар. депресия Боделе - пустинен район, в който духат силни ветрове. Те са толкова силни, че издигащият се в атмосферата прах от Сахара произхожда от този район. Учени от Лондонския университет установиха, че този прах наторява почвата в Амазония. Вятърът всъщност пренася вещества, извлечени от скелети на риби, които са живели преди хилядолетия в това мега езеро.

БАН празнува 145-ти рожден ден

Убеден съм, че докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация. Това каза служебният премиер Георги Близна...

Тези "останки" съдържат минерала апатит и фосфорни съставки. Те са много леки и част от тях прелитат над Атлантическия океан, преди да се приземят в Амазония. Фосфорът с биологичен произход лесно се поглъща от растенията.

В случая те получават от небето нужните за растежа им органични вещества. Фосфатни минерали има на малко места на планетата - 95 на сто от залежите им се намират в южната част на Мароко и Западна Сахара. Корените ползват услугите на гъбички, за да може растенията да погълнат нужните за растежа им количества фосфатни минерали.

"Никой не може да изчисли какво е количеството фосфор в депресията Боделе - заяви ръководителката на изследването Карън Хъдзън-Едуардс. - Засега не знаем колко време тя ще продължи да захранва с фосфор Амазония."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно