Правило за постигане на всичките ви цели

5848
Правило за постигане на всичките ви цели
Снимка: iStock

Много хора в самото начало на годината си правят списък с цели и желания, които искат да реализират в рамките на предстоящите 12 месеца. Не всеки обаче успява да задраска всички елементи до края на декември. Ще ви разкажем за основното правило, което ще ви помогне да направите реалистични планове и да ги изпълните.

В началото на всяка нова година обикновено сме обхванати от вдъхновение. „Добре, този път определено ще започна нов живот, който ще бъде коренно различен от предишния“, казваме си ние. Тук се задейства така нареченият „ефект на новото начало“, който принуждава хората да се дистанцират от минали неуспехи и им помага да вярват, че този път със сигурност ще се получи. В края на годината обаче често гледаме с разочарование списъка с плановете си, в който в най-добрия случай само половината са зачеркнати. И за това има просто обяснение.

Благодарете на старата година, преди да отправите желания към Новата

Преди да заложите желанията си за Нова година, психолозите препоръчват да благодарите на изминалата година и близките за случилите се с...

Става дума за това, че когато си поставяме цели, например да се научим да свирим на музикален инструмент, невинаги си представяме колко време ще ни отнеме. Обикновено рутината ни се състои от училище или работа, домакинство, грижи за деца и други неща, които отнемат време. Опитът да се впише някакъв нов урок в установения режим – въпросните занимания по музика - може да се превърне в срив, защото в деня има толкова часове, колкото винаги е имало, а допълнителните задачи засилват усещането за липса на време. Така отлагаме плана си за по-късно и не забелязваме как минава годината.

В тази ситуация един прост съвет ще ви помогне да излезете от кръга на ежегодните неуспехи – като първа точка от плана ви за годината напишете следното: „Да се науча да управлявам времето си“. Звучи банално, но именно умението за структуриране на времето и управлението му ще ви помогне за постигането на всички останали цели.

Тъй като дните ви ще бъдат по-структурирани и организирани, можете да проследявате къде минава най-голяма част от времето ви. Съответно можете да оптимизирате деня си, така че да имате достатъчно часове за овладяване на нови навици. Когато видите къде прекарвате времето си, по-трудно ще оценявате неправилно своите възможности.

Затова тази година, вместо да планирате много отнемащи време дейности, опитайте се да овладеете умението да планирате деня си. Направете го така, че да не ви отнема скъпоценно време, а да ви подари допълнителни часове, които можете да посветите на нещо приятно или полезно.

Защо е хубаво да си направим равносметка преди Новата година

Правенето на равносметка се счита за добър навик, присъщ на успешните хора. Психолозите идентифицират няколко тези, които ни помагат да...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно