Преди 60 години САЩ взривяват атомна бомба в Космоса

18948
Преди 60 години САЩ взривяват атомна бомба в Космоса
Снимка: iStock

На 9 юли 1962 г. тълпи от хора се събират на плажовете на Хонолулу, Хавай, и наблюдават как САЩ взривяват атомна бомба в Космоса, съобщава IFLScience.

Известен като Starfish Prime,, взривът е част от серия ядрени опити на голяма надморска височина, известни като Операция Аквариум (Operation Fishbowl), част от Операция Доминик* (Operation Dominic). По време на изпитанията са активирани пет ядрени устройства, най-голямото от които е "морска звезда" с мощност приблизително 1,4 мегатона (еквивалент на енергията на освобождаване на 1,4 милиона тона тротил, детониран едновременно).

След като бомбата е взривена на около 400 километра над атола Джонстън в Тихия океан, в небето се виждат полярни сияния и електрониката започва да отказва.

„В Куаджалин, на 1400 мили на запад, плътната облачна покривка разшири дължината на източния хоризонт до височина от 5 или 8 градуса“, ​​казва един очевидец на събитието съгласно военния доклад.

Снимка на взрива на Starfish Prime на голяма надморска височина в хода на Операция Доминик на 9 юли 1962 г. Мощност 1450 килотона. U.S. Air Force / Public Domain

„В 9:00 ч. ярка бяла светкавица проби облаците, бързо се превърна в разширяваща се зелена топка от лъчение, отдалечаваща се в ясното небе над облаците. От повърхността му нагоре изникнаха бели палци, наподобяващи пересто-слоести облаци, които се издигаха на 40 градуса над хоризонта в широки дъги, обръщаха се надолу към полюсите и изчезваха за секунди, за да отстъпят място на впечатляващи концентрични пръстени, излъчвани от взрива с огромна начална скорост, накрая спирайки, когато най-външният пръстен бе затворен на 50 градуса над главата.

Те не изчезнаха, а останаха в състояние на замръзнала неподвижност.

„Когато зеленикавата светлина стана лилава и започна да избледнява в точката на взрива, на хоризонта започна да се развива яркочервено сияние в посока 50 градуса северно от изток и едновременно 50 градуса южно от изток, разширявайки се навътре и нагоре, докато цялото източно небе се превърна в смътен светещ червен полукръг на 100 градуса от север на юг и на половината път до зенита, унищожавайки някои от по-малките звезди. Това състояние, осеяно с огромни бели дъги, продължи поне седем минути.

Светлината от експлозията, наблюдавана през тежка облачна покривка от Хонолулу на 1450 км. Public Domain

Изпитанието (почти със сигурност в отговор на подобни съветски тестове) е предназначено отчасти да тества ефекта върху магнитното поле на Земята и на това дали ядрените взривове в Космоса могат да бъдат оръжие срещу СССР. За тяхна изненада те откриха, че е ефективен при изключването на няколко спътника, включително на един, изстрелян в деня след изпитанието. Космическият апарат бил поразен от по-високи нива на радиация от очакваното.

„Някои електронни и електрически системи на Хавайските острови, отдалечени на 1400 километра, бяха засегнати, което доведе до излизане от строя на системите за улично осветление, сработване на прекъсвачи, задействане на охранителни аларми и повреда на телекомуникационния ретранслатор“, отбелязва докладът от 2012 г.

„Това, което е важно за една EMP (електромагнитни импулси – б.р.) атака, е, че една или няколко ядрени взривове на голяма надморска височина могат да произведат EMP ефекти, които потенциално могат да нарушат или повредят електронни и електрически системи в голяма част от Съединените щати, практически едновременно, във време, определено от противника."

Последствията от изпитанието продължили значително по-дълго от полярното сияние. В резултат на взрива е създаден изкуствен радиационен пояс с нива, по-високи от естествено възникващите пояси на Ван Алън, който просъществува няколко години.

Друг изглед на Starfish Prime, както е видян от Хонолулу. US gov / Public Domain

*Операция Доминик е серия от 31 ядрени изпитателни взрива, проведени през 1962 г. от Съединените щати в Тихия океан. Тази серия от тестове е в отговор на съветското възобновяване на изпитанията след мораториума върху тестовете от 1958 – 1961 г. Повечето от взривовете са осъществени със свободно падащи бомби, пуснати от бомбардировач B-52. Двадесет от тях са за изпитание на нови оръжейни проекти; шест за тестване на оръжейни ефекти; и няколко за потвърждаване на надеждността на съществуващите оръжия. Изпитана е и ракетата „Тор“, която извежда термоядрена бойна глава W49 (проектирана в научната лаборатория в Лос Аламос), където тя е взривена успешно (Starfish Prime). Тези тестове заедно се наричат Операция Аквариум (Operation Fishbowl).

Операция Доминик се провежда по време на силно напрежение от Студената война между Съединените щати и Съветския съюз, тъй като операцията в Залива на прасетата се случва малко преди това. Никита Хрушчов обявява края на тригодишния мораториум върху ядрените изпитания на 30 август 1961 г., а съветските изпитания започват отново на 1 септември, поставяйки началото на поредица от изпитания, включително взривяването на Цар Бомба. Американският президент Джон Ф. Кенеди отговаря, като разрешава Операция Доминик. Това е най-голямата програма за изпитание на ядрени оръжия, провеждана някога от Съединените щати, и последната серия от тестове в атмосферата, проведена от САЩ, тъй като Договорът за ограничена забрана на тестовете е подписан в Москва през следваща година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com