Пролетната умора се отлага. Вижте защо!

3853
Пролетната умора се отлага. Вижте защо!
Снимка: iStock/Guliver

Тази година състоянието на пролетна умора при хората се „отлага“ за април, заради липса на постоянно слънцегреене. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев.

"Все още нямаме пролетна умора в класическия й вид, а причината за това е, че все още няма слънце. Имахме някакъв мини-вариант на пролетна умора преди около 10 дни, когато имаше високи температури за по-дълъг период от време. В момента все още времето е мрачно и това не може да задейства механизма за пролетната умора", коментира Герев. Психиатърът обясни, че пролетната умора е физиологично състояние, през което преминава всеки един от нас, независимо от физическата му активност, от начина му на хранене, от липсата на витамини или от нагласите му.

Няма човешко ДНК в генома на последните неандерталци на Земята

Водещи специалисти по палеогенетика възстановиха за пръв път в света геномите на последните неандерталци на Земята, живели в Кавказ и Х...

4Причината за това състояние е смяната на сезоните и слънцегреенето, което трябва да е 3-4 последователни дни и то много ярко. Тоест, трябва да няма облаци и да има силно слънце, за да се задейства механизмът на синтеза на серотонин в нервната клетка. Серотонинът се синтезира също от светлина и точно тогава, когато се покачват нивата на серотонин от природния фактор слънце, се получава тази лека отпадналост, сънливост и апатия, която аз наричам „арабското спокойствие“. Това състояние продължава 3-4 дни, максимум седмица, както е при смяната на часовото време. Оттам нататък вече човек тръгва да получава тонус, жизненост и енергичност. Пролетната умора е едно физиологично състояние, при което имаме настройка на психиката и преминаване от зимната летаргия към пролетно-летния тонус, жизненост и активност. Това състояние не може да бъде избегнато. Виждам, че се дават много глупави съвети, следването на които евентуално би ни предпазило от пролетна умора – да се пият витамини, да се ядат плодове и зеленчуци и т.н. Всичко това е в сферата на пожеланията", коментира д-р Веселин Герев.

По думите му очаква се хората да усетят пролетната умора към средата на април. "През април се очаква да има повече дни постоянно слънцегреене, за да може да се задейства биомеханичният механизъм в нервната клетка и да се задвижи този психичен процес", посочи психиатърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com