Първоначални данни: Ако си мачо т.е. имаш повече тестостерон, караш по-леко коронавируса

6495
Първоначални данни: Ако си мачо т.е. имаш повече тестостерон, караш по-леко коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Нивата на тестостерон могат да се окажат от ключови при преболедуването и лечението на новия коронавирус, показва изследване на германски медици, цитирано от The Science Times.

Проучването не е верифицирано т.е. потвърдено от независими научни екипи, но наблюдения върху 45-ма пациенти в интензивното отделение на университетската болница в Хамбург показват връзката между хормона и развитието на болестта.

Има пряка връзка между здравето на мъжа и количеството тестостерон в матката на жената

Понижените нива на хормона тестостерон в матката на жената довежда до значително нарастване на риска от сериозни заболявания на по-късе...

Тестостеронът е мъжки хормон, който контролира и имунната реакция на организма. Ниските му нива при мъжете може би са причина за развитието на т.нар. "цитокинова буря", която е сред основните причини за смъртта на пациенти с COVID-19. При жените връзката е обратна - високите нива на тестостерон предизвиква свръхреакцията на организма.

Проучването е проведено сред 35 мъже и 10 жени. 33-от тях са били поставени на респиратор, уточняват медиците. При приема в болничното заведение на всички пациенти са направени задълбочени изследвания на 12 хормона, сред които и тестостерон. Данните от тях показват, че 68% от мъжете са с ниски нива на тестостерон. Повечето от жените пък са със завишени нива на хормона. В крайна сметка деветима мъже и три жени от наблюдаваната група са починали.

Наблюденията на медиците по света показват, че новият коронавирус поразява повече мъжете, отколкото жените. Някои изследователи обясняват това с начина на живот и повечето вредни навици сред мъжете, които водят и до по-чести хронични заболявания. Често мъжете са по-склонни да забавят търсенето на медицинска помощ при здравословен проблем. Последните проучвания обаче подсказват, че и други фактори играят роля, като например хормоните, които определят имунната реакция на организма при среща с патогени.

Различната реакция към вируса на мъжете и жените занимава учените в целия свят. В края на април в Ню Йорк стартира проучване сред 110 пациенти, на част от които като част от лечението ще бъдат даван женския хормон естроген. Целта е да се провери дали това ще намали тежестта на симптомите и появата на цитокинова буря. Паралелно в Лос Анджелис се провежда проучване, при което към лечението на болните се добавя прогестерон. Прогестеронът е хормон на бременността. Според учените в Лос Анджелис всички бременни, които са били диагностицирани с COVID-19 са имали само леки симптоми и вероятно причината за това са увеличените нива на прогестерон, допълва The Science Times.

Тестостеронът е виновен за по-слабия имунитет при мъжете

Установено е, че мъжете са по-беззащитни пред бактериалните, вирусните, гъбичните и паразитните инфекции, в сравнение с жените. Освен т...

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com