Разделянето на Червено море от Мойсей може да НЕ е било чудо

14283
Разделянето на Червено море от Мойсей може да НЕ е било чудо
Снимка: Henri Frédéric Schopin / Public Domain

„Моисей, прочее, простря ръката си над морето; и Господ направи да се оттегля морето цялата оная нощ от силен източен вятър, та се пресуши морето, и водите се раздвоиха“. (Изход 14:21)

В една завладяваща пресечна точка на вяра и наука скорошно изследване, проведено от Школата по биологични науки на университета в Лестър, предполага, че поредица от природни феномени биха могли да обяснят библейското събитие на Мойсей, разделящ Червено море.

ОЩЕ: Защо Мойсей е изобразяван с рога?

Това събитие, както е описано в Книгата Изход, вижда израилтяните да избягат от преследващите ги египтяни, когато водите по чудодеен начин се разделят. Изследването обаче, ръководено от студентите Ребека Гарат и Рикеш Кунверджи и публикувано в Journal of Interdisciplinary Topics, предполага, че в крайна сметка това може да не е свръхестествено чудо.

Науката зад чудото

Проучването представя четири възможни природни явления, които биха могли да обяснят разделянето на водите: отрицателни вълни, източни ветрове, приливни вълни и вълни на Росби. Изследователите се задълбочават в концепцията за „затихване на вятъра“ – феномен, при който силен, постоянен вятър може да понижи нивата на водата в определени зони, като същевременно причинява натрупване на вода надолу по вятъра.

Затихванията на вятъра, които са противоположни на бурните вълни, са широко документирани, включително в делтата на Нил през XIX век, когато мощен вятър изтласква около метър и половина вода и разкрива сушата.

Според изследователите скоростта на вятъра трябва да е „значителна“, за да държи водата отделена за продължителен период от време.

Втората възможност е, че по-силни от нормалните пролетни приливи и отливи, съчетани с ветровити условия, биха могли да позволят нивата на водата да спаднат до такава степен, че да се образува зона за изсушаване, което позволява на израилтяните да преминат.

Приливен резонанс и вълни на Росби

Друго дадено обяснение е приливният резонанс, който би могъл да доведе до екстремен отлив, разкривайки по този начин повече от морското дъно. Мнозина смятат, че Суецкият залив би бил най-доброто място за прекосяване на Мойсей, защото е известен с големите си колебания на приливите и отливите. Нещо повече, вълните на Росби естествено се срещат във въртящи се течности и се появяват в океани и морета поради въртенето на Земята.

„Те правят прилива по-висок от обикновено“, предполагат изследователите. „Вълните преместват огромни количества вода, което означава, че събитие в Червено море може да е преместило огромни количества вода, карайки прилива да се отдръпне необичайно, оставяйки плитка или никаква вода, през която израилтяните да преминат.“

Перфектната буря

Целта на статията не е да опровергае библейския разказ, а по-скоро да изследва физически правдоподобни събития, които биха могли да доведат до такъв сценарий. Въпреки че изследователите обясняват, че макар шансът за такова „разцепване“ да не е нулев, те твърдят, че условията трябва да са „перфектни“, за да се случи.

ОЩЕ: Древни проклятия на Мойсей са дешифрирани в Израел

Журналът за интердисциплинарни научни теми е предназначен да помогне на студентите да разберат писането на научна статия, партньорската проверка и публикуването и докато темите може да са забавни, науката трябва да е точна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com