Секс не е необходим: ген включва асексуалното размножаване

11069
Секс не е необходим: ген включва асексуалното размножаване

Когато спермата и яйцеклетката се сливат, започва нов живот. Така протича размножаването при хората, животните и дори растенията. Но не всичко е толкова просто. Оказва се, че в организма на растенията, дори тези, които се размножават по полов път, има ген, който може лесно да стартира процеса по размножение без оплождане.

Биолозите проф. Ралф Рески от Фрайбург и проф. Нир Охад от Тел Авив са открили такъв ген в мъха Physcomitrella patens, който обикновено се размножава по стандартен полов път. Изследователите смятат, че този механизъм е съхранен от еволюцията и съдържа отговора на фундаментални въпроси за биологията. Изследването е публикувано в сп. Nature Plants.

Закономерности на рискованото сексуално поведение на плажа

Дългата почивка на морето се явява идеално условие за сексуални експерименти с постоянния партньор, а груповите обиколки и воаяжи по ис...

„Както хората и животните, мъховете също притежават яйцеклетки и подвижна сперма. Именно затова те са толкова подходящи за отговори на фундаментални въпроси на биологията“, казва Рески. В статията си учените описват гена BELL1, който се явява главен регулатор за формирането на ембриони и тяхното развитие в Physcomitrella. След като изследователите активирали този ген в растения с помощта на генното инженерство, ембрионите започнали да се развиват спонтанно върху клетки от специфичен тип. Тези ембриони изцяло се развили в напълно функционални спорофити. Такива капсули могат дори сами да формират спори, създавайки нов мъх.

Такива хомеотични гени като BELL1 съществуват у хората и животните, където те също контролират ключови процеси от развитието. Засега не е известно дали аналогът на BELL1 изпълнява и при хората същата функция, както при мъховете, и възможно ли е (което е най-парадоксалното) да се стартира асексуално размножаване и при човека.

„От една страна, тези гени могат да обяснят как водораслите са се превърнали в наземни растения, и по такъв начин са създали съвременната екосистема. От друга, те могат да помогнат да се повдигне отново въпросът за регулаторите в развитието на растенията, животните и хората“, казва Рески.

 

Ето защо правим случаен секс

Дисбалансът в дейността на двете части на мозъка води до пристрастяване към алкохол, сексуална зависимост и склонност към случаен сек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно