Скелети без глави на 4100 г. в Китай: най-голямото известно клане на хора от неолита в Азия

3353
Скелети без глави на 4100 г. в Китай: най-голямото известно клане на хора от неолита в Азия
Снимка: 1971yes / iStock

Древни обезглавени скелети, открити от масови гробове в Китай, са останки на жертви, избити преди около 4100 години в „лов на глави“ - най-големият регистриран от неолитна Азия, установява ново изследване.

„Ловът на глави“ е практика за вземане на главите на врагове като трофеи. Изненадващо всичките 41 обезглавени скелета, анализирани от изследователите, принадлежат на жени и младежи. Възможно е, когато съперниците са атакували селището, да са се насочили към жени и деца, което е довело до „междуличностен конфликт с високо ниво на жестокост“, пишат изследователите. Възможно е също натрапниците да са използвали „ритуал на селективно обезглавяване“, когато са избирали своите жертви, пише екипът.

ОЩЕ: Жреците на ацтеките носели пелерини от човешка кожа от жертвоприношения (18+)

„Жени и деца без глави, с доказателства за порязвания по вратните им прешлени, са доказателство за бруталността, упражнена върху тези хора“, казва пред Live Science Шарлот Робъртс, почетен професор по археология в университета Дърам във Великобритания, която не е участвала в изследването.

Изследователите за първи път научили за обекта Хонгхе, разположен в провинция Хъйлундзян в Североизточен Китай, през 90-те години на миналия век, а обектът е бил разкопаван шест пъти от 2013 г. насам. След разкопки в две къщи и три гробници екипът открил общо 68 скелета, датиращи отпреди 4100 до 4400 години, от които 41 били без глава. Други четири черепа, принадлежали на мъже, били открити от яма пред къща. Според изследването, публикувано в списание Archaeological and Anthropological Sciences, археолозите са открили заедно със скелетите и съвременни културни останки, като керамика и инструменти от кости и камъни.

Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

От 41 безглави жертви, 32, изглежда, са били убити в едно събитие, което го прави най-големия известен лов на глави от неолитен Китай.

„Главите на вражеските племена са били търсени заради специфично ритуално значение, за да завладеят и/или да притежават душата и силата на враговете“, казва главният автор на изследването Чиан Уанг, професор по биомедицински науки в Училището по дентална медицина на Тексаския университет A&M. „Не са открити такива безглави погребения от неолитната епоха в Китай, с изключение на някои глави от жертвени ритуали.“

На всички безглави скелети с изключение на няколко липсвали първият и вторият прешлен и имали тесни V- до U-образни резки на втория прешлен, намеквайки за последователност в техниката и оръжията на извършителите. Използваните оръжия най-вероятно са били ножове с костни дръжки и остри каменни остриета, казва Уанг.

Въпреки това не е толкова ясно защо жени и младежи, а не мъже, са били жертвите. Възможно е хората Хонгхе – общност от фермери, ловци и рибари – да са били в активен конфликт с други племена, както се вижда от три отбранителни окопа, открити в селището.

Може би селището е било нападнато от съперничещо племе, докато всички мъже са били далеч, предполагат изследователите. Тогава, след нападението, извършителите може да са отнесли главите като трофеи. Когато мъжете се върнали, те вероятно са преместили телата и след това са напуснали селището, смята Уанг.

ОЩЕ: Древни гранати са намерени във Великата китайска стена

Qian Wang/Texas A&M University School of Dentistry

Междувременно четирите открити безтелесни черепа може да са били „трофеи“, донесени от членовете на селището Хонгхе от друго вражеско племе.

По думите на Робъртс, изследването е "забележително" за разкриването на катастрофално междуличностно насилие срещу жени и непълнолетни. Тя също намира за интересно, че останалите индивиди в масовите гробове нямат белези от порязвания, което може да означава различен метод на обезглавяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com