След COVID – и психоза: рядко, но тежко последствие

11748
След COVID – и психоза: рядко, но тежко последствие
Снимка: artbykleiton / Pixabay

Малка част от прекаралите COVID-19 се оказват с психози скоро след възстановяването си от вируса. Това са хора, които никога не са имали психиатрични заболявания в миналото си, нито в рода си. Въпреки, че става дума за „единични случаи“, явлението не е за подценяване, защото засяга цели семейства и изправя пред трудни решения близките на потърпевшите. Сред лекарите няма достатъчна яснота за причините, нито за лечението.

След като прекарват коронавирусна инфекция относително леко в края на 2021 г., в семейството на Димитър забелязват, че сестра му Петя напоследък се държи странно. Често избягва да седне на масата и да обядва заедно с фамилията. По думите й, в храната има отрова. Казва, че чува гласа на Господ и той й е наредил да се пази. Понякога сяда на дивана, свива краката си и седи вцепенена с часове с поглед, прикован в една точка. Ако някой се опита да я доближи, започва да крещи. Категорично отказва да излезе със семейството си на пазар, защото, по думите й, навсякъде я следят непознати хора.

Оказва се, че от началото на пандемията досега в различни части на света има подобни случаи. Те са редки, но за сметка на това трудни за разрешаване.

Още в края на 2020 г. в статия на New York Times бяха описани няколко случая с пациенти, които след прекаран COVID-19 са се оказали с психоза, довела ги до прага на спешните психиатрични отделения. Ако има нещо общо при всички, то е, че са на зряла възраст (30 до 50 г.) и са прекарали коронавируса леко.

Случаи от лекарската практика

За случаите първи разказа д-р Хизам Гуели от клиниката „Саут Оукс“ в Амитивил, Ню Йорк, САЩ. Първата му пациентка била 42-годишна жена с четири деца. Пред доктора тя споделила, че има видения как децата й биват убити. Това я е довело до идеята сама да убие четирите си рожби.

Докторът бил доста смутен от факта, че жената не е имала подобни медицински проблеми по-рано. Докато разсъждавал дали проблемът има връзка с COVID или не, в спешното се появили още два подобни случая. „Нещо се случва“, помислил си Гуели.

Вторият пациент бил 36-годишна жена, майка на 3 деца, бояща се, че искат да отвлекат чедата й. Привлякла вниманието, опитвайки се да изведе хлапетата от верига за бързо хранене през гишето за подаване на храна към автомобилите (drive-in).

Третият случай бил с 30-годишен мъж, настоявал, че братовчед му иска да го убие. В резултат на това мъжът решил да се справи с проблема си, като.... убие братовчеда.

 

Снимка: iStock

След тези три случая в спешното е регистриран и 55-годишен мъж, който настоявал, че вижда маймуни и лъвове и че един член на неговото семейство е измамник.

Най-тежкият описан случай на психоза е с мъж на 48 години от щата Илинойс, който след прекаран COVID-19 имал страхове за живота си накрая се самоубил. Вдовицата на мъжа сподели пред медиите, че мъжът й е бил хоспитализиран заради коронавируса и е бил на кислородна терапия. Когато се завърнал у дома, по думите й, бил „съвсем различен човек“. Тревожел се за неща, които реално не са се случили.

Загадка

Данни за подобни случаи впоследствие дойдоха и от Великобритания. Статистиките на местната здравна служба сочат, че е налице 29% скок на броя на хоспитализациите заради психоза през 2021 година спрямо 2019 г. Подобни данни има и за Испания, една от най-тежко пострадалите от коронавируса страни.

Във всички описани случаи пациентите нямат никаква предшестваща история с психически заболявания. Те не са боледували по-рано, в семействата им няма подобни случаи.

Още по-слисващо за лекарите е, че изследванията на пациентите показват данни, характерни за напълно здрав човек. Всички кръвни показатели са в норма. CRP, който е индикатор за наличие на възпалителен процес, е в граници. Абсолютно нормално състояние на всички органи се вижда и от направените сканирания с ядрено-магнитен резонанс. Снимките на мозък, анализите на гръбначно-мозъчната течност и другите тестове не откриват каквито и да било нередности!

Озадачаващо за лекарите е и, че повечето от пациентите с постковид психоза са прекарали вируса относително леко. Имали са „умерени“ симптоми. Лекували са се у дома. В малкото случаи, когато се е стигнало до болничен престой, пак не е имало драматично влошаване на здравето.

И ако това не е достатъчно, смайваща е и възрастта на пациентите. На 30+, 40+ и 50+години е твърде необичайно да се развие психично разстройство, казват лекарите. Обичайно психозите съпътстват или шизофрения при млади хора, или деменция при доста възрастни.

Макар че постковид психозите се разглеждат като рядкост все още, проблемите са също толкова „опустошителни“ от гледна точка на нормалното ежедневие на човека, колкото и тежките физически увреждания на сърцето, дробовете или кръвоносните съдове, казват лекарите. С психоза човек става неспособен да живее нормалния си живот.

Как изглеждат психозите

Нарушените възприятия за реалността са общият знаменател за психозите. Това може да включва халюцинации, делюзии, несвързано говорене и странна възбуда.

Повечето от пациентите с постковид психоза имат страхове, параноични мисли. Те настояват, че някой ги следи, че телефоните им се подслушват, че зад тях постоянно върви човек. Боят се, че някой иска да ги убие. В немалко случаи споделят, че чуват гласове.

За много от тях излизането от дома носи ужас. Комините и стълбовете на уличното осветление им изглеждат като кули и перископи за наблюдение. Страх извиква и всяко непознато лице.

В повечето случаи страдащите от психоза не осъзнават, че нещо не е наред.

Има все пак два случая, когато пациентите съзнават, че умът им е разстроен. Така например една от пациентките на д-р Гуели е медицинска сестра по професия и е дошла в спешното психиатрично отделение, знаейки, че „става нещо“. Подобен е случаят и с фотограф, за когото Times разказа през 2021 г. Макар да го преследвала мисълта, че навсякъде го следят и дебнат, той разбирал, че това няма как да е реално.

Предполагаеми причини

Според някои експерти, причината за психотичните пристъпи може да е мозъчно възпаление, породено от коронавируса. Макар че се смята, че COVID-19 създава предимно проблеми с дихателните пътища, той има и неврологични, когнитивни и психологически ефекти, например смущения в паметта или т. нар „мозъчна мъгла“, казват медиците.

Други медици предполагат, че психиатричните ефекти могат да бъдат свързани с отговора на имунната система на организма към вируса, при което имунната система остава свръхактивна и „прави нещо“, дори след като пациентът се възстанови физически. Постоянната активност на имунитета може да е и обяснение за т. нар. мозъчна мъгла и проблемите с паметта при преболедували коронавируса.

 

Снимка: iStock

Може би бурната реакция на имунната система води до „странични прояви“ на имунитета, смята д-р Брайън Кинкейд от психиатричното отделение в „Дюк“. Той съди по факта, че една от пациентките му по-рано е имала случай на бурна реакция при вирус, когато е получила „кожна реакция“.

„Някои невротоксини са резултат от реакцията имунната активация и могат да попаднат в мозъка, преодолявайки кръвно-мозъчната бариера,“ казва пък д-р Вулма Габей от Института за психиатрични изследвания при Медицинския център „Монтефиоре“. Тя разказва за двама пациенти – мъж, който настоявал, че той самият е дяволът, както и жена, която ходела с нож в джоба и сипвала дезинфектант в храната си.

Други предположения са свързани с употребата на лекарства при лечението на коронавируса. Възможно е да се получава известна интоксикация заради големите количества медикаменти, предполагат някои.

Не е прецедент

Случаите с психоза след прекарана вирусна инфекция не са непознати за медиците, пише Times. Подобни казуси са регистрирани и по-рано, при други вируси, като например прословутия Испански грип през 1918 г., както и епидемиите на коронавирусите SARS и MERS.

„Смятаме, че това не е уникално за COVID-19,“ казва д-р Джонатан Аплерт, председател на психиатричното звено на медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в САЩ.

Засега обаче лекарите не са сигурни как и с какво трябва да лекуват подобни пациенти. Във всеки отделен случай те прилагат различни методи, докато видят, че пациентът се повлиява добре.

За какво да внимаваме

Рискът от психоза след COVID е малък, казват лекарите. Но семействата на такива пациенти са в трудна ситуация, защото трябва да помогнат на своите страдащи близки. А самите хора с психоза не искат да им се помага. Те дори могат да се уплашат от евентуалната медицинска помощ и да я видят като потвърждение за своите страхове.

Признаците, които трябва да предизвикат особено внимание, включват:

- параноични прояви – страх от проследяване и опит за убийство;

- убеждение, че се случват неща, които не могат да бъдат верни;

- чуване на гласове, говорене с Бога, Дявола;

- повишена раздразнителност;

- внезапни пристъпи на силна агресия;

- рязко намаляване на личната хигиена;

- отдръпване, странене от семейството и приятелите.

Автор: Мария Малцева 

Невидимият убиец на икономиката - постковид синдромът

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно