Смяна на магнитните полюси на Земята: ще се случи ли в близко бъдеще?

21489
Смяна на магнитните полюси на Земята: ще се случи ли в близко бъдеще?
Снимка: Peter Reid / The University of Edinburgh

Промяната в силата на магнитното поле, както и появата на магнитна аномалия над Атлантическия океан са накарали учените да предположат, че магнитните полюси скоро ще сменят местата си. Ново изследване дава отговор струва ли си да се страхуваме от инверсия в близко бъдеще, пише Forbes.

Магнитното поле на Земята предпазва целия живот на планетата от опасното влияние на Космоса. Това се отнася особено за космическата радиация и заредените слънчеви частици. Но нашето магнитно поле не е стабилно и средно на всеки 200 хиляди години северният и южният магнитен полюс сменят местата си.

Южноатлантическата магнитна аномалия

Според учените през последните почти 200 години силата на магнитното поле е намаляла с около 10%. В същото време край бреговете на Бразилия и Южна Африка, над Атлантическия океан, се е появила област с много слабо магнитно поле.

Тази област е получила названието Южноатлантическа или Бразилска магнитна аномалия. Поради това, че в този регион магнитното поле над Земята е по-слабо, заредените слънчеви частици могат по-силно да повлияят върху работата на околоземните спътници. Някои от тях дори излизат от строя, пресичайки тази аномалия.

Общото отслабване на магнитното поле на Земята и появата на магнитна аномалия накарали учените да предполагат, че магнитните полюси на Земята в близко бъдеще могат да сменят местата си. Но ново изследване показва, че скоро това най-вероятно няма да се случи.

Ще сменят магнитните полюси местата си?

Учени от Университета в Лунд, Швеция, в хода на изследване са успели да пресъздадат състоянието на магнитното поле на Земята през последните 9000 години. За тази цел те са анализирали различни скали, които могат да съхраняват информация за магнитното поле на нашата планета за дълъг период от време. Учените са успели да научат за посоката и силата на магнитното поле на Земята на определени места и в определени моменти от историята.

„Създадохме модел на развитието на магнитното поле на Земята през последните 9 хиляди години. Смятаме, че магнитни аномалии като Южноатлантическата се появяват след определени периоди от време. И това е свързано с изменения в силата на самото магнитно поле на Земята", казва Андреас Нилсон от Университета в Лунд

Според Нилсон въз основа на наличните данни Южноатлантическата аномалия вероятно ще изчезне през следващите 300 години. А най-важният извод от новото изследване е, че в близко бъдеще няма да има инверсия на магнитните полюси на Земята.

Изучавайки измененията, които настъпват в магнитното поле на Земята, учените могат да получат повече информация за процесите, които протичат в ядрото на нашата планета – именно то създава магнитното поле. Новите симулации също могат да допринесат за изследването на магнитното поле.

Изследването на учените е публикувано в списание PNAS.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени откриха загадъчни магнитни вълни във външното ядро на Земята (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com