Сондажен кораб ще търси зоната на зараждане на живота под дъното на Атлантика

4975
Сондажен кораб ще търси зоната на зараждане на живота под дъното на Атлантика
Снимка: International Ocean Discovery Program (IODP)

Американският сондажен кораб "Резолюшън" (Resolution) (наречен на един от корабите на Джеймс Кук) ще отплава в Атлантическия океан в средата на април, за да изследва геохимичните процеси на повече от два километра под океанското дъно, откъдето произлизат хидротермалните източници.

Целта на учените е да разберат дали тази среда, богата на метан и водородни съединения, може да бъде мястото, където са възникнали органичните молекули, станали основа на живота. Целите на експедицията са описани в документ на сайта на програмата IODP (International Ocean Discovery Program).

Тази програма е наследник на поредица от големи американски океански сондажни проекти, датиращи от 60-те години на миналия век. Първоначалната им цел била да достигнат границата на литосферата, тоест да пробият сравнително тънката (пет до шест километра) океанска кора и да стигнат до границата на Мохоровичич – границата между земната кора и мантията.

В Съединените щати тази цел е разглеждана като един от аспектите на научно-техническата надпревара със Съветския съюз, сравнима по важност с космическата надпревара. Въпреки това съветският проект – Колският свръхдълбок сондаж – стартира почти десетилетие по-късно.

10 географски факта, на които няма да повярвате

Първият подобен проект – Mohole, започнал през 1961 г., завършва с провал. Тъй като сондажният кораб не успява да задържи достатъчно точно една позиция, проектът е изоставен след пет опита за пробиване. Най-дълбоката точка, която е достигната тогава, е на дълбочина 180 метра под океанското дъно.

Заменилият го Deep Sea Drilling Project и поредица от последващи проекти вече не си поставят задачата да стигнат до мантията. Учените пробиват дупки в десетки точки на океанското дъно и изследват образци, което им позволява по-специално да тестват и усъвършенстват теорията за дрейфа на литосферните плочи, да потвърдят съществуването на древния суперконтинент Пангея и да определят възрастта на океанското дъно и неговата геоложка история. Сондирането е извършено от кораба „Чалънджър“ (Glomar Challenger), а през 1985 г. той е заменен от кораба „Резолюшън“ (JOIDES Resolution).

През февруари 2023 г. корабът завърши експедиция до Средиземно море, където учените изследваха следите от древни вулканични изригвания в района на остров Санторини. Графикът за тази година включва пет експедиции, включително плавания до бреговете на Гренландия и Исландия, както и до Гибралтар.

Учени ще пробиват гигантска дупка за получаване на енергия от Земята (ВИДЕО)

На 12 април корабът ще напусне Азорските острови за експедиция в централната част на Атлантика. Целта му е алкалното хидротермално изворно поле на Изгубения град (Lost City), открито през 2000 г. Тук има много „пушачи“, подобни на комини от карбонатни скали. Те излъчват поток от гореща алкална вода, наситена с водород и метан. Водородът се образува при реакцията между морската вода и мантийния минерал оливин. Поради високата му концентрация могат да се образуват органични молекули.

Учените смятат, че зони като Изгубения град може да са аналогични на средата, в която са се образували органични молекули в древността и е възникнал животът на Земята. Може да се предположи, че същите горещи извори могат да съществуват на дъното на океана на Сатурновия спътник Енцелад, където, както се надяват учените, може да съществуват и живи организми.

Когато сърцето на Земята спре: Какво означават промените в земното ядро

Участниците в проекта са били в района на Изгубения град четири пъти, а през 2004 и 2005 г. там била пробита дупката U1309D на дълбочина 1415 метра под океанското дъно. Задачата на сегашната експедиция е да го удълбочи поне до 2050 метра и да проучи геохимичните процеси на тази дълбочина, където температурата достига 220 градуса по Целзий. При тази температура не могат да съществуват микроорганизми и следователно всички органични молекули, които се намират там, са възникнали чрез абиогенен синтез.

Освен това учените очакват да пробият нов 200-метров сондаж в съседство, за да проучат в детайли реакциите между оливин и морска вода, да изследват формирането на средноокеанския хребет, магнитните полета, взаимодействието на морската вода с скали, а също да изследват микроорганизми екстремофили.

ОЩЕ: Силициев „сняг“ е открит на границата между земното ядро ​​и мантията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com