X
 
 

Световен ден за опазване на околната среда - да свържем хората с природата

4720 0
photo of Световен ден за опазване на околната среда - да свържем хората с природата
Снимка: БГНЕС
Днес, 5 юни, отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда. Тази година денят е с фокус "да свържем хората с природата", подтиквайки ни да помислим над това доколко ние, хората, сме част от природата и колко много зависим от нея.

Световният ден за опазване на околната среда е проява на Обединените нации за положителни действия, свързани с опазването на околната среда. Все повече правителствата по света разработват законодателствата си насочени към опазване на околната среда, все повече потребителите в развитите икономически страни изискват от доставчиците да докажат съответствие и добри практики по въпросите, свързани с опазването на околната среда.

Страните от ЕС намаляват вредните емисии с 40%

Страните от европейски съюз смятат да намалят емисиите на въглероден диоксид в атмосферата и консумацията на електроенергия за следващи...

Основната роля тук е на стандартите. През 1996 г. ISO публикува стандарта ISO 14001 за системи за управление по отношение на околната среда, преразгледан впоследствие няколко пъти и считан за голям успех, тъй като е въведен в над 159 страни и предоставя на организациите мощен инструмент за управление, отнасящо се до подобряване на резултатността спрямо околната среда. В края на 2015 г. повече от организациите по света са сертифицирани по ISO 14001, което е значително постижение спрямо предходните години. Много организации са подобрили своята работа и са намалили влиянието върху околната среда от своите дейности, процеси, продукти и услуги чрез използването на системния подход, стремейки се към непрекъснато подобряване.

Международната организация за стандартизация ISO е дългогодишен и активен поддръжник на опазването на околната среда и изграждането на устойчиво бъдеще, като хиляди международни стандарти са посветени на тази сфера. Това са над 1000 стандарта за селското стопанство, подпомагащи земеделските стопани, производителите на храни и потребителите да се възползват от безценните богатства на природата, обхващайки както устойчиви земеделски методи и адаптиране към изменението на климата, така и намаляване на въздействието върху околната среда и подкрепа в използването на иновативни технологии. Също така има и стандарти за устойчиво използване на водата, устойчиво производство на храни като кафе и какао и управление на околната среда.

Основното предимство от внедряването на тези стандарти е, че те могат да се прилагат от организации с различна големина и вид на дейност, тъй като изискванията на системите за управление по отношение на околната среда са еднакви за всички, въпреки че начинът на внедряване зависи от големината на организацията и нейната дейност.

Ученици се учат да опазват околната среда чрез еко походи

Деца и младежи от Асеновград ще се учат да ползват рационално природните ресурси на земята. Това е планирано да се случи по проект, спе...

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще открие на 5 юни от 9:00 часа изложбата "Защити ме – за да те има". Тя включва 25 плаката, карикатури, колажи и рисунки, отличени в национален конкурс за ученици, посветен на 45-ата годишнина от обявяването на 5 юни за Световен ден за опазване на околната среда. Конкурсът бе организиран от Националния ученически екопарламент с подкрепата на Министерството на околната среда и водите. В него се състезаваха над 250 творби на ученици, разпределени в две възрастови групи V-VІІ клас и VІІІ-ХІІ клас. Изложбата ще бъде подредена в сградата на министерството на бул. „Мария Луиза“ № 22. Министър Димов ще връчи грамоти и награди на авторите на отличените творби.

От 5 до 17 Юни в Националния Музей “Земята и хората” ще бъдат представени две изложби – на детски рисунки организирана от школата „Мълък зограф“ и постерна изложба – „5 Юни – Световен ден на околната среда“. Втората изложба проследява темите за отбелязването на Световния ден на околната среда от 2010 до 2017 година. Всички прояви са посветени на Световният ден на околната среда и са част от културния календар на музея „Земята и хората“.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Лисабон: Как един град страда от туристи...

Лисабон страда от популярността си. Градът с население от половин милион души посреща ежегодно по шест милиона туристи. Цените на имот...

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...