Съсредоточаването върху картина временно "отключва" слуха

6834
Съсредоточаването върху картина временно "отключва" слуха
Снимка: iStock/Guliver

Неврофизиолози от Лондон изясниха, че съсредоточаването на вниманието върху сложна визуална задача временно прави човека почти глух спрямо звуци.

Това може да обясни защо някои хора не чуват сигналите на колите и стават жертви на катастрофи, се казва в статия, публикувана в сп. Journal of Neuroscience.

Какво прави човешкия мозък уникален?

Генетици изясниха, че само няколко десетки молекулярни двойки отговарят за генната експресия в главния мозък и го отличават от главния ...

Хората често се сблъскват с проблема, че техните събеседници, роднини или колеги ги игнорират, вторачени в монитора, книгата или екрана на телевизора, и след това казват, че не са ги чули.

В подобни, но по-трагични случаи, пешеходците не чуват клаксона, пресичайки улицата със смартфона в ръка, а хирурзите не забелязват пищенето на различните медицински уреди, сигнализиращи за опасността за здравето на пациента.

Мария Чейт от Лондонския университетски колеж и колегите ѝ открили обяснение на това и оправдали любителите на книгите, телевизията и компютрите, като проследили как се променя работата на мозъка в момента, когато човек гледа силно интересуваща го или много сложна картина.

За тази цел учените намерили 13 доброволци, които се съгласили да решат сложна визуална загадка, докато се намирали в магнитоенцефалограф.

ТЕСТ: Разберете какъв пол е мозъкът ви

Съществува версия, че мъжкото и женското поведение се определят от разликата в хормоналния фон. Експерименти показват, че поведението н...

Този уред, както обясняват авторите на статията, позволява да се измери активността в различни области на мозъка по магнитното поле, възникващо в резултат на електрическата активност на невроните, което позволява да се определи какви части от нашата нервна система работят и реагират на събитията при проява на определени стимули.

Както показали резултатите от магнитоенцефалографа, концентрацията на вниманието върху визуални стимули преустройва работата на мозъка по такъв начин, че чувствителността на слуховата кора на мозъка към дразнители рязко спада, благодарение на което човек временно "оглушава", губейки способност да разпознава дори добре различими и доста силни звуци.

Тази глухота не се явява абсолютна – както показали експериментите, доста силни звуци, като сирената на Бърза помощ или полицейски автомобил, или клаксона на камион са способни да "пробият" през понижената чувствителност на слуховата кора на мозъка.

 

Мозъкът завинаги запомня родния език

Учени са открили, че дори краткотрайното потапяне в езикова среда в ранно детство влияе на човешкото възприятие към втори език в бъдеще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com