Теорията за вътрешните биологични часовници, която спечели Нобелова награда

20723
Теорията за вътрешните биологични часовници, която спечели Нобелова награда
Снимка: iStock/Guliver

Тазгодишната Нобелова награда за физиология и медицина бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за за откритието им на молекулните механизми, контролиращи циркадния ритъм или т.нар. биологичен часовник.

"Циркадните системи са свързани с всичко. Този ритъм отеква в почти всяка тъкан на човешкото тяло", заявява Майкъл Росбаш.

Работата на тримата учени помага да се разбере по-добре реакцията на човешкото тяло при продължителен полет с голяма разлика в часовите зони, работата на смени, особено нощни, и изобщо, всички случаи на разсинхронизиране на биологичните часовници, водещи до редица заболявания - от безсъние и депресия до сърдечни проблеми.

Тримата смятали, че мозъкът има един централен часовник, който контролира циклите, например падането и покачването на температурата на тялото и кръвното налягане през деня. Сега е ясно, че всяко живо същество, дори тези без мозък, могат да имат много различни часовници.

"Ние сме много ритмични организми. Трудно е да открием дори една клетка, която да не вибрира в отговор на тези часовници. И възникват проблеми, когато външната среда не е в синхрон с вътрешния ни часовник", коментира друг от лауреатите Майкъл Йънг.

Заболявания като Алцхаймер, депресия, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, сърдечно-съдови заболявания, биполярно разстройство, проблеми с паметта и неврологични заболявания, затлъстяване, диабет и други проблеми с метаболизма са само едни от многото, които са свързани с разстройването на циркадните ритми.

Експерти смятат, че и имунната ни система се влияе от вътрешните часовници, за да се справя с инфекции, а например времето на ухапване от насекомо е свързано с това дали организмът ще успее да се пребори със заболявания като Денге или Лаймска болест.

Учените са категорични, че поддържането на естествен, балансиран и предвидим биологичен ритъм на хранене и спане може да се окаже ключът към дълголетието.

"Това може да означава връщане към навиците на хората отпреди те да имат хладилници и електричество", заявява Young.

Учените вече разработват методи за лечения, съобразени с естествения вътрешен ритъм, акцентирайки върху часовете, в които е най-добре да се приемат лекарства, както и подобряването на графика за спане и почивка.

Откритието на тримата нобелови лауреати помага в разбирането на това как растенията, животните и хората адаптират биологичния си ритъм в синхрон с въртенето на Земята.

Унечине вече знаят, че биологичните часовници влияят на активността, глада, метаболизма, плодовитостта, настроението и други психологически състояния. Има и нови проучвания за последиците от променливите трудови навици, недостатъчния и хаотичен сън, както и за поведението на деца, които стоят будни до късно вечер.

"Разбираме все повече и повече какъв е ефектът от това да не спазваме вътрешния си часовник. Какво се случва, когато постоянно пренебрегваш биологичния си ритъм - това ще е основната цел на бъдещите изследвания", заявява членът на Нобеловия комитет Кристър Хууд.

Защо е полезен дългият сън през уикенда

Съвременният живот с неговия бесен ритъм и съблазни води дотам, че много хора не си доспиват през седмицата. Затова доста от тях предпо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно