Ученето на втори език забавя стареенето на мозъка

48368
Ученето на втори език забавя стареенето на мозъка

Изследване, обхващащо стотици шотландци в рамките на няколко десетилетия доказва, че научаването на още един език намалява ефекта на влошване на умствените способности при стареене, пише New Scientist. Положителните резултати не зависят от нивото на интелигентност и възрастта на учене на втория език.

Томас Бак от Единбургския университет във Великобритания и колегите му са използвали данните от изследване върху 1100 души, родени през 1936 година в и около Единбург. На 11-годишна възраст, при провеждането на познавателен тест било установено, че всички те говорят само родния си език. 853-ма от участниците в проучването били намерени в началото на 70-те им години. 262-ма били научили най-малко един допълнителен език, като 65-ма са го научили след 18-годишна възраст. Екипът на Бак отново дал на доброволците тест и сравнил резултатите с теста, който са направили на 11 години. Хората, които били научили допълнителен език се справили по-добре от очакванията. Най-силен бил ефектът от научаването на нов език върху общото ниво на интелигентност и четенето.

Управление на самолет чрез мисъл – от фантастиката до реалността

Управлението на самолет е доста сложен процес, за осъществяването на който се изискват множество копчета, педали и други елементи за ко...

Според една от водещите научни теории говоренето на няколко езика постоянно активира всички налични думи във всеки от тях, което е упражнение на ума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com