Учени предложиха диабетът да се дели на 5 вида

3809
Учени предложиха диабетът да се дели на 5 вида
Снимка: Thinkstock

Учените от Центъра по диабет към Lund University Diabetes Centre в Швеция и Института за молекулярна медицина във Финландия (Institute for Molecular Medicine Finland) предлагат диабета да се раздели на пет отделни заболявания и лечението да бъде адаптирано към всяка от петте форми.

Обикновено диабетът се разделя на първи и втори тип. Но учените от Швеция и Финландия смятат, че по-детайлната картина ще позволи лечението да се персонализира. Диабет се диагностицира при един на всеки 11 възрастни в света и сериозно увеличава риска от сърдечен пристъп, инсулт, ослепяване, бъбречна недостатъчност и ампутация на крайниците.

Как любовта лекува

Когато хората са влюбени и чувствата им са истински те изпитват нужда да се докосват и се държат за ръце. Този жест на любов и близост ...

В хода на изследванията са анализиране данните на 14 775 пациенти, като им е направен подробен анализ на кръвта. Резултатите, публикувани в The Lancet Diabetes and Endocrinology показват, че пациентите с диабет може да бъдат разделени на пет различни категории по определени признаци:

Вид 1 — „тежък автоимунен диабет“ - по симптоми прилича на захарния диабет от първи тип. Това е автоимунно заболяване, което засяга млади пациенти, които по-рано са били напълно здрави. Имунното отклонение не позволява да изработват собствен

Вид 2 — „тежък инсулинодефицитен диабет». Тези пациенти, както и тези от първия вид, първоначално са били здрави и са имали нормално тегло, но организмът и е престанал да изработва достатъчно количество инсулин. В този вид, обаче, сривът в имунната система не е причина за болестта. Тук има повишен риск от ослепяване.

Вид 3 — „тежка резистентност към инсулина при пациенти с наднормено тегло“ организмът изработва инсулин, но тялото не го усвоява. Пациентите от този трети вид имат повишен риск от заболявания на бъбреците.

Вид 4 - „умерен диабет, асоцииран със затлъстяване.“ Наблюдава се при хора с наднормено тегло, но с обмяна на вещества, близка до нормалната, за разлика от пациентите от Вид 3.

Депресията причинява сериозни изменения в мозъка

Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че продължителната депресия може да ...

Вид 5 — „умерен диабет, чиито симптоми са се развили в зряла възраст“. Пациентите в този вид са значително по-възрастни, в сравнение с всички останали от другите видове, а самото заболяване протича по-леко.

Професор Лийф Груп , един от авторите на изследването отбелязва:

"Това е много важно, правим истинска крачка към индивидуалната медицина. В идеалния сценарий разделянето на диабет на пет вида вместо два облекчава лечението на това заболяване при правилна диагностика."

Така трите тежки форми на диабета имат нужда от по-интензивно лечение, но много от пациентите не го получават. Например, в момента пациентите от вид 2 се класифицират, като страдащи от диабет тип 2, тъй като нямат автоимунно заболяване. Но учените показват, че болестта им, вероятно е предизвикана от дефект в техните бета-клетки, а не от затлъстяването и начина на живот, пише още medportal.ru.

Превод: Actualno.com

Жените са по-уязвими при диабет

Информационната кампания на Международната диабетна федерация през 2017 година е под надслов "Жени и диабет". От 415 млн. диабетици в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно