Учени синтезираха микроби за превръщане на въглеродния диоксид в спирт

2591
Учени синтезираха микроби за превръщане на въглеродния диоксид в спирт
Снимка: Herney / Pixabay

Биотехнолози са синтезирали нов вид бактерии от рода Clostridium, които могат да абсорбират въглероден диоксид и да го превръщат в чист ацетон и изопропанол. Статия с описание е публикувана в научното списание Nature Biotechnology.

"Много промишлени химикали сега се произвеждат от изкопаеми органични вещества, но те могат да бъдат получени и чрез ферментация. Ние демонстрираме прост метод за производство на ацетон и изопропанол от отработени промишлени газове, както и смес от въглероден оксид и водород", пишат изследователите.

Какво не знаем за микробите

Разбирането на микробите - тези малки организми - може да бъде от решаващо значение за справяне със заплахи като коронавирус, но ново и...

Учените под ръководството на Майкъл Джуит, професор в Северозападния университет в Еванстън (САЩ), са синтезирали нов тип микроби, които могат да извличат въглероден диоксид от околната среда и да го превръщат в ацетон и изопропанол. И двете вещества се използват в промишлеността, включително за производство на разтворители и антисептици. Като основа за създаване на такива микроби учените взели чревната бактерия Clostridium autoethanogenum, която е способна да превръща въглеродния оксид в етилов алкохол, отбелязва ТАСС.

Тази характеристика привлича вниманието на учените, разработващи технологии за утилизация на промишлени отпадъци. Джуит и колегите му предположили, че геномът на тази разновидност Clostridia може да бъде модифициран така, че да абсорбира не само въглероден оксид, но и въглероден диоксид, и да ги превръща в различни сложни органични вещества, без да изисква приток на енергия и хранителни вещества отвън.

За да направят това, учените анализирали всички известни бактериални ензими и сглобили от тях своеобразен биохимичен "конвейер", който максимално ефективно преобразувал молекулите на CO2, въглеродния окис и водорода в молекули на едновременно две органични вещества – ацетон и изопропанол. След като тествали работата на тази верига от ензими в епруветка, учените вградили свързаните с тях гени в ДНК на Clostridia.

Работата на тези бактерии била проверена от Джуит и колегите му с помощта на биореактор, който учените свързали към изпускателната тръба на един от американските стоманодобивни заводи. По-нататъшните наблюдения показвали, че бактериите активно поглъщали въглеродния оксид и въглеродния диоксид и ги преобразували в ацетон и спирт за период от повече от три седмици.

"Ноев ковчег" за микроби може да спаси човечеството

Група учени доказаха необходимостта от създаване на "хранилище" за микроби, за да бъде запазено здравето на населението, пише сп. Scie...

Според изследователите създадените от тях микроби няколкостотин пъти превъзхождат другите щамове бактерии по ефективност и производителност. Това ще даде възможност в близко бъдеще те да се използват за фиксиране на емисиите на промишлени предприятия и за производство на екологично чист ацетон и изопропанол, обобщават биотехнолозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com