X
 
 

Учени създадоха неизносващи се ставни протези

2034 0
photo of Учени създадоха неизносващи се ставни протези
Снимка: iStock/Guliver
Руската корпорация „Тактическо ракетно въоръжение” работи над неизносващи се ставни протези, изработени от въглеродо-въглероден композит, а не от традиционния титан, обяви генералният директор Борис Обносов.

За разработката се ползва много рядка технология, която е на етап на сертифициране.

До няколко години свински органи ще заместят човешките

Модифицирани свински сърца могат да бъдат трансплантирани на хора само след няколко години, казва хирургът, извършил първата успешна тр...

Срокът на живот на титаниевите протези е между 3 и 6 години, след което се налага да се прави нова операция. Освен това титанът се враства трудно в човешкото тяло, предаде БГНЕС.

Ставата, изработена от въглеродо-въглерод има структура, подобна на костната и се вкоренява лесно. Срокът на нейния живот е безкраен или в крайна сметка достатъчен, докато самият човек е жив.

Композитният материал въглеродо-въглерод се различава от останалите композити по това, че и двете съставляващи, матрицата и свързващото вещество, се състоят от въглерод. При изработването на такива материални преплетените въглеродни влакна са напоени със смоли и се изпичат до получаване на въглеродна матрица.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...