Учени успяха да отклонят мълния с помощта на лазер

4739
Учени успяха да отклонят мълния с помощта на лазер
Снимка: Ron Rev Fenomeno / Pixabay

Учени съобщиха, че за първи път са използвали лазерен лъч за пренасочване на мълния, надявайки се, че техниката ще помогне за предпазване от смъртоносни мълнии. Мълниите удрят между 40 и 120 пъти в секунда по целия свят, като всяка година убиват повече от 4000 души и причиняват щети за милиарди долари. Въпреки това основната защита срещу тези мълнии си остава гръмоотводът, който за първи път е създаден от американския полиглот Бенджамин Франклин през 1749 г.

Екип от учени от шест изследователски института работи от години, за да използва същата идея, но да замени простия метален прът с много по-усъвършенстван и прецизен лазер. Сега, в изследване, публикувано в списание Nature Photonics, те описват използването на лазерен лъч - изстрелян от върха на швейцарска планина - за пренасочване на мълния на повече от 50 метра. "Искахме да направим първата демонстрация, че лазерът може да окаже влияние върху мълния", каза Орелиен Хуар, физик в лабораторията по приложна оптика на института ENSTA в Париж и водещ автор на изследването, предава БГНЕС.

Как да се пазим по време на гръмотевична буря?

Повече от 40 000 мълнии паднаха над България по време на вчерашната буря. В София само за половин час в разгара на стихията броят им на...

Мълнията е разряд на статично електричество, който се натрупва в буреносни облаци или между облаците и земята. Лазерният лъч създава плазма, в която заредени йони и електрони нагряват въздуха. Въздухът става "частично проводим и следователно предпочитан път за мълнията", каза Хуард.

Когато през 2004 г. учените проверяват тази теория в Ню Мексико, лазерът им не улавя мълниите. Този лазер се провалил, защото не излъчвал достатъчно импулси в секунда за мълниите, които се зараждат за милисекунди, каза Хуард. Той добави, че е било трудно да се "предвиди къде ще падне мълнията".

При последния експеримент учените не оставят почти нищо на случайността. Те пренесли лазер с размерите на автомобил, който може да изстрелва до хиляда светлинни импулса в секунда, на 2500-метровия връх на планината Сантис в Североизточна Швейцария. На върха се намира комуникационна кула, която е поразявана от мълнии около 100 пъти годишно. След две години изграждане на мощния лазер, преместването му на части с помощта на лифт отнема няколко седмици. Накрая хеликоптер трябвало да свали големите контейнери, в които се помещава телескопът. Телескопът фокусира лазерния лъч до максимална интензивност в точка на около 150 метра във въздуха - точно над върха на 124-метровата кула. Диаметърът на лъча в началото е 20 сантиметра, а на върха се стеснява до няколко сантиметра.

По време на буря през лятото на 2021 г. учените успяват да заснемат как техният лъч управлява мълния на разстояние около 50 метра. Три други удара също са били направлявани, показват интерферометричните измервания.

Детектори ще улавят лазерни сигнали от извънземни

Устройства за откриване на лазерни сигнали от хипотетични извънземни са инсталирани на Хаваите, съобщава сайтът на Хавайския университе...

На теория тази техника може да се използва не само за отблъскване на мълниите, но и за тяхното предизвикване. Това би могло да позволи на учените да защитават по-добре стратегически обекти, като летища или площадки за изстрелване на ракети. На практика това би изисквало висока проводимост на плазмата на лазера, която учените все още не смятат, че са овладели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно