Учените убиха най-старото животно на Земята, за да разберат неговата възраст

131090
Учените убиха най-старото животно на Земята, за да разберат неговата възраст

Учени от Великобритания и САЩ откриха най-старото животно на Земята – мида, която е била връстник на Колумб, но в процеса на изследване я убиха.

"Открихме няколко животни, чиято продължителност на живота надвишава 300 години, и едно на възраст 507 години, което е най-старото известно засега неколониално животно, чиято възраст в момента на смъртта можеше точно да се определи", се казва в статия, публикувана от изследователите в сп. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Към 2100 г. човечеството ще произвежда 11 млн. тона боклук всекидневно

Едва ли не ежемесечните доклади на учени за изменението на климата отхвърлиха на заден план не по-малко важен екологичен проблем &ndash...

Досега за най-старата мида и най-старото животно въобще, както гласи Книгата на рекордите "Гинес", се смята 220-годишната морска мида, открита през 1982 г. Но арктическата й посестрима я надминала.
Екип под ръководството на Пол Батлър от британския университет в Бангор открила мидата "матусал" още през 2006 година в северното крайбрежие на Исландия. Учените се занимавали със събиране на миди и техните раковини, за да изследват структурата им и да възстановят, както по годишните пръстени на дърветата, климатичните изменения през последните сто години.

Учените изучавали двучерупчестите миди Arctica islandica, известни със своето дълголетие. Растежът на техните раковини зависи от това доколко благоприятни са условията на средата и доколко е достъпна храната, затова "годишните слоеве" върху тях могат да разкажат за климатичните изменения. В резултат учените наистина успели да получат дълъг списък данни, простиращи се 1350 години назад в миналото, но в един случай те все пак сгрешили.

Годишните пръстени върху раковината се виждат и отвън, но те най-добре се установяват в областите, където двете черупки се съединяват, затова учените разтварят раковината и убиват мекотелото. Определяйки възрастта на мидата, получила номер 061294, учените стигнали до извода, че тя е на 407 години, и й дали името Мин – в чест на императорската династия Мин, управлявала Китай по време на нейното раждане.

Но изследователите пропуснали в определянето на възрастта цели 100 години. Става дума за това, че сто от "годишните пръстени" трябвало да се преброят върху няколко милиметра пространство. Сега учените са публикували уточнените данни – мидата се оказала със 100 години по-стара (макар че нейната младост все още попада в епохата на Мин). Тя се е родила през около 1499 година и е била съвременник на Христофор Колумб.

Регистрираха силно слънчево изригване

Рентгеново излъчване на Слънцето с мощност Х бе регистрирано тази сутрин, съобщи РИА "Новости". Това е второто слънчево изригване в рам...

"Грешно определихме възрастта първия път и може би малко прибързахме с публикуването на нашите данни тогава (първата статия с грешната оценка е излязла през 2008 година). Но сега сме абсолютно сигурни, че сме определили възрастта вярно", казва Батлър пред изданието ScienceNordic.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com