Учените установиха причините за шизофренията и 8 нейни разновидности

77124
Учените установиха причините за шизофренията и 8 нейни разновидности
Снимка: Thinkstock

Шизофренията има осем разновидности, като всяка една от които е обусловена от своя вид генетично разстройство. До този извод са стигнали учените от медицинската школа към вашингтонския университет.

Откритието дава надежда за намирането на лечение на това, считано до сега, фатално заболяване.
Известно е, че 80% от случаите на шизофрения се предават по наследство. Именно поради тази причина учените се опитваха да открият конкретните гени, отговорни за това „наследство”. В изследванията взели участие над 8 хиляди болни от шизофрения и здрави хора.

„Гените не работят сами за себе си. Те функционират съвместно така, като музикантите в един оркестър. А за да се разбере как свири оркестъра трябва да се знае кои са музикантите и как взаимодействат помежду си.”, коментира професорът по психиатрия Робърт Клонингер.

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения. Половината от тях са в тежко състояние, обяви в ефира на Нова телевизия д-р Цветослава Гъ...

Учените сравнявали комбинации на ДНК при здрави хора, болни от шизофрения, здрави, а също и такива,  които проявявали симптоми, сходни с шизофренията. Били изследвани 700 хил. вариации в генома. По този начин били установени осем генетични „портрета”, свидетелстващи за предразположеност към някой от видовете шизофрения. Напр., разстройство, проявяващо се в халюцинации или нарушения на речта и поведението. При това, учените твърдят, че вероятността за проява на болестта, ако съществуват съответните вариации на ДНК, е 100%.

Това откритие е огромен пробив след десетилетия неуспехи в областта на психиатричната генетика. Откритието се състои именно в това, че за болестта не отговаря даден ген, който са търсили по-рано, а съвкупност от гени, които взаимодействат помежду си по особен начин.

Учените предполагат, че установяването на причините за заболяването дава надежда за намиране на начин за лечението и предотвратяването на появата ѝ при потомството.

Освен това този подход може да бъде използван и при изучаването на други тежки заболявания като тези на сърдечно-съдовата система и диабета.

 

Глоба за милиарди за Johnson&Johnson заради измама с лекарства

Американският гигант Jonson&Jonson ще трябва да плати 2,2 млрд. долара глоба заради подвеждащ маркетинг на свои продукти. Глобата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно