Вкъщи се стресираме повече, отколкото на работа

75187
Вкъщи се стресираме повече, отколкото на работа
Снимка: Thinkstock

Смята се, че вкъщи и стените помагат и че домът е мястото, където можем да се отърсим от стреса и да се отпуснем. Но ново изследване, проведено от учените от университета на Пенсилвания, доказва, че всъщност домът предизвиква у хората повече стрес, отколкото работната обстановка. И на първо място това се отнася до жените.

В хода на експеримента изследователите измервали нивото на „хормона на стреса“ кортизол при доброволците – жени и мъже. Концентрацията му в слюнката дава представа за нивото на стрес, което изпитва човек. Нивото на кортизол се измервало по няколко пъти на ден. Освен това доброволците носели със себе си средства за връзка, за да съобщават на изследователите своето настроение.

Според изводите на изследователите и мъжете, и жените изпитват на работното място много по-малко стрес, отколкото вкъщи. Жените признавали, че се чувстват щастливи на работното си място. Мъжете обаче все пак обяснявали, че по-добре се чувстват у дома си.

Независимо че противоречат на общоприетата гледна точка, резултатите са напълно предсказуеми. Тъй като съвременната жена, освен да работи, се налага да носи на крехките си рамене и бремето на домашните задължения и грижата по децата. Така домът за нея се превръща в работа, а без сериозна подкрепа това може да носи само разочарования.

Социологът Сара Дамаск, един от авторите на изследването, отбелязва, че на работното място обикновено хората не е необходимо да изпълняват няколко задачи едновременно. „Вкъщи имате много повече задачи – пояснява тя. – Да доведеш някоя от тях докрай, е цял проблем.“ Специалистът вижда източника на стреса в необходимостта да се съвместяват работата и домашните задължения. Отбелязва се, че в почивните дни хората, когато са си вкъщи, се сблъскват с по-малко напрежение в емоционалната сфера.

„Не смятам, че източник на стреса се явяват домът и семейството. Когато се намирате у дома си в събота, вие не работите. Вие се разхождате в парка, пускате пералнята. Денят ви преминава без бързане – казва Дамаск. – Аз смятам, че именно съчетаването на работата и дома кара хората да изпитват стрес в работни дни.“

Изследването показало също, че при хората с високи доходи концентрацията на кортизол е повишена. По тяхно признание вкъщи те се чувстват щастливи. Специалистите отбелязват още, че жените с деца, работещи на пълно работно време на младини, към 45-годишна възраст демонстрират по-устойчиво физическо и психическо състояние в сравнение с майките, които предпочитат да си седят вкъщи с децата или да работят на половин работен ден.

По-рано учените са намирали връзка на високите нива на такива хормони като кортизол с повишеното кръвно налягане, а също с развитието на диабет, заболявания на сърдечносъдовата система, затлъстяване, възпаления и рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com