Warka Water: кула за получаване на вода от нищото

168922
Снимки: Architecture and Vision

В някои райони на Етиопия най-близкият източник на питейна вода се намира на шест часа път. На година за цялата страна това се сумира в 40 млрд. часа, подчертава организацията Water Project.
Но дори в случай че питейната вода все пак бъде открита, тя далеч невинаги става за пиене – ручеите и езерата изобилстват от патогени, животински отпадъци и други вредни вещества.
Само в Африка от недостиг на вода страдат почти половин милиард души. Това обстоятелство привлича вниманието на най-известните филантропи в света, но критиците не вярват, че предлаганите от тях сложни технологии ще стигнат някога до африканската пустош, където няма нито един човек, способен да монтира скъпо съоръжение.

„Ако неудачните проекти от последните 60 години са ни научили на нещо, то е само на това, че сложните комплексни решения нищо не дават“, казва Джейсън Каш, съосновател на проекта Toilets for People.

Луната се е родила значително по-късно, отколкото се смяташе

Възрастта и сценарият за формиране на нашия естествен спътник досега не са установени с точност. Съществуват няколко хипотези, които ра...

Като алтернатива се предлагат устройства, които не изискват високи технологии – филтърът Life Straw, например. Но те не помагат в търсенето на източник на вода. Основният проблем остава достъпът до питейна вода, който да бъде и практичен, и удобен. Именно този проблем се решава, според твърденията на разработчиците, от евтиното съоръжение Warka Water, което може да се използва дори от необразован абориген. Предназначението му е да добива вода от въздуха.
Стремежът на авторите – Артуро Витори и Андреас Фоглер – бил в конструкцията да отсъстват сложни приспособления и инженерни подвизи. В основата на изобретението е само взаимодействието на форми и материал.

Кулата с височина около 10 метра напомня ваза. Тя е наречена в чест на дървото Ficus vasta, което расте в Етиопия. На пръв поглед това е по-скоро епатажна инсталация, но в действителност всеки детайл от устройството е функционален. По съответния начин са подбрани и материалите.

Твърдата външна част се състои от леки и еластични стъбла от вида Júncus, сплетени по такъв начин, че съоръжението да устоява на напорите на силния вятър и в същото време да го пропуска свободно. Вътре е разположена мрежа от найлон или полипропилен, която по форма напомня голям китайски фенер. Върху нея се събират капки роса, които се складират в контейнер в основата на кулата. След това водата се подава в тръба и жадният етиопец само трябва да отвори крана.

В тази конструкция няма нищо умопомрачително. Преди няколко години студент от Масачузетския технологичен институт вече демонстрира аналогично устройство, превръщащо мъглата във вода. Постижението на Витори и Фоглер е в ниската цена и по-високата ефективност на Warka Water.

Как една майка излекува детето си от аутизъм

Диета, която изключва натриевия глутамат, в някои случаи позволява да се сведат до минимум симптомите при децата-аутисти. До това откри...

„В Етиопия липсва каквато и да било инфраструктура и там не е лесно да изкопаеш нещо като кладенец – пояснява Витори. – А за да намериш вода, понякога се налага да пробиеш дупка с дълбочина 500 м. Тоест това технически е трудно и скъпо. Освен това помпите изискват електричество и резервни части.“
Полевите изпитания са показали, че Warka Water дава около 100 литра вода на ден. Особено ценно е, че в пустинните райони диапазонът между дневната и нощната температура понякога достига 30°C, а тези разлики са най-важният фактор, влияещ на кондензацията на водата.

Съоръжението се изготвя от разлагащи се материали и е лесно да се монтира или премахне без механични инструменти за по-малко от седмица. Достатъчно е да се обучат жителите на едно селище, за да споделят те „ноу-хауто“ със съседите си, смята Артуро Витори.

Една кула заедно с монтажа струва около $500, а когато започне масово производство, цената ще падне, уверява Витори. Двете първи кули ще бъдат издигнати в Етиопия следващата година. Търсят се инвеститори.

Студенти от Русе създават уникален велосипед на електричество

Велосипедът ще може да бъде задвижван както с педали, така и с помощта на електрически батерии. Дело е на студенти и преподаватели от Р...

А Витори продължава да рисува светло бъдеще: когато хората престанат да изразходват време за походи за вода, те могат да посветят живота си на различни занимания и в Етиопия ще започне епоха на благоденствие.




Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com