ДПС вдигна четири пъти таксите за тротоарното право в Кърджали

284
ДПС вдигна четири пъти таксите за тротоарното право в Кърджали

С решение на Общинския съвет в Кърджали таксата за тротоарното право се повишава 4 пъти, като това засяга главно собственици на кафенета и търговци, предаде БГНЕС.

Поскъпването бе подкрепено от мнозинството на ДПС в местния парламент след предложението на кмета Хасан Азис за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци, такси и цени на услугите на територията на общината. Да се увеличат приходите и да станат съизмерими с тези на други областни центрове, както и да се ограничи търговската дейност по тротоари, площади и улични платна, това изтъкна кметът като аргумент за драстичния скок.

Прокуратурата проверява защо "павилиони като Lafka" пречат на пешеходците във Варна

По сигнал на гражданин Апелативната прокуратура във Варна започна проверка по надзора за законност за стеснените тротоари в морския гра...

В идеалния център от 90 ст. на кв.м. вече ще се плащат 4 лева на ден, а за месец сумата се увеличава от 18 на 50 лева за квадрат. Това се отнася и за търговските обекти до природни или културни забележителности. По празници таксата в първа зона за търговски акции е определена на 2 лева на кв.м., но продавачите на мартеници ще трябва да плащат по 5 лева на ден за квадрат от тротоара или площада. Според съветници от опозицията новите такси ще доведат до покачване на цените в заведенията, а вероятно и до фалити. Поправките в наредбата съдържат и още един удар по ресторантьорите - за разрешително за промяна на работното време за седмица ще плащат 40 лева, а за година - 250 лв.

В традиционно скандална атмосфера премина и дебатът за влизането в процедура на финансово оздравяване на тежко задлъжнялата община, в плана за което основно се разчита на помощ от Министерството на финансите. Според кмета Хасан Азис драматичното състояние на много от българските общини се дължи на правителствената политика с механизмите на политическия натиск и рекета. Има списък на общините, за които се налага финансово оздравяване, 99% от тях не се управляват от ГЕРБ, посочи Азис и си спечели определението „демагог“, изстреляно от съветника Огнян Иванов /ГЕРБ/. Иванов настоя за коректност и уточни, че във въпросния списък на закъсалите общини фигурират 36, от които 18 са с кметски екипи от ГЕРБ. Колегата му от групата на ДПС Байрам Байрам заяви от трибуната, че само прекратяването на „политическия геноцид“ може да отключи бурното развитие на Кърджали. В крайна сметка гласуването показа, че общината влиза в процедурата на финансово оздравяване. Това провокира ГЕРБ отново да обявят, че заради управлението на ДПС предстои да се „реже живо месо“ предимно от средствата за образование, култура и спорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали