Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил

4203
Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил

Четири нови социални дома ще строи община Кюстендил – един дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства, и три центъра за грижа за лица с умствена изостаналост. Това става ясно от докладната на кмета Петър Паунов, одобрена на последното общинско заседание.

На практика градоначалникът стартира административната процедура за строителство на сградите.

Община Кюстендил е определена за бенефициент по проекта „Подкрепа за деинстутиционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ и приоритет „Регионална социална инфраструктура“ по ОПРР.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 2 218 163 лв. и средствата са предназначени за изграждането, обзавеждането и оборудването на центровете.

Трите центъра за лица с умствена изостаналост ще бъдат изградени в село Вратца на площ около 3200 квадратни метра.

На последното заседание е взето решение да се изработи проект за изменение на действащия план за регулация и план за застрояване, като общинският имот в село Вратца трябва да се раздели на три.

Кметът на Община Кюстендил е внесъл за разглеждане ДЗ № 61- 00-111/25.04.2018 г., с която докладва, че Община Кюстендил е конкретен бенефициент по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

BG16RFOP001-5.002 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ се реализира в рамките на приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура” на ОПРР 2014-2020 и допринася за осигуряване на достъп до качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.

По процедурата се финансират дейности само в общините, включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за подкрепа в общността, одобрени от Междуведомствената работна група за управление и координация на процеса на деинституционализация на грижата за възрастните хора и хората с увреждания.

Община Кюстендил е конкретен бенефициент по настоящата процедура съгласно Картата на услугите по Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, с определени 4 \четири\ социални услуги. За целта общият размер за безвъзмездна финансова помощ е 2 218 163 лв. за изграждането, обзавеждането и оборудването на 1 \един\ Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства и 3\три\ Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост.

Максималният размер на БФП в лв. за всеки конкретен бенефициент е определен на база на индикативните стойности по видове услуги.

Важно е да се подчертае, че изграждането на инфраструктурата по ОПРР за предоставяне на социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора се основава на функционални изисквания и насоки за изграждане на новата инфраструктура, съобразени с релевантните европейски документи за деинституционализация и живот в общността, разработени от Министерство на труда и социалната политика.

Основният резултат, който трябва да бъде постигнат чрез интервенциите по ОПРР в рамките на настоящата процедура е създаване на подходяща инфраструктура, в която да се предоставят качествени социални услуги за възрастните хора и хората с увреждания. Целта е да се финансират проекти, които допринасят за постигане на интегриран подход при грижата за възрастните хора и хората с увреждания с ясен социален ефект и въздействие. В Общински съвет - Кюстендил 32-то заседание на 26 април 2018 г.

РАЗГЛАСЯВАНЕ

1. Интернет страницата – 03. 05. 2018 г.

2. Инфо. табло – пл. „Велбъжд“ № 1 - 03. 05. 2018 г.

тази връзка съгласно заложеното в Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, е гарантирана допълняемост, интегрираност и устойчивост на мерките, като е предвидено по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 да се финансира предоставянето на услугите, създадени в рамките на

200 лв. ще бъде таксата за разкриване на пункт за изкупуване на череши в Бобов дол

200 лева ще бъде таксата за разкриване на пункт за изкупуване на череши на територията на Община Бобов дол. Това съобщиха за Радио &bdq...

инфраструктурните проекти по ОПРР 2014-2020. В тази връзка и на база Картата на услугите за подкрепа в общността за Община Кюстендил е предвидено и

изграждане на Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства и лица с умствена изостаналост.

На 23.04.2018 г. е проведена работна среща с експерти от Агенцията за социално подпомагане при което е одобрено местоположението на терена за изграждане на сградите, необходими за предоставяне на социалната услуга .

Избраният терен представлява част от УПИ I „За училище” в кв. 11 по плана за регулация на с. Вратца, общ. Кюстендил.

Имота е общински с АПОС № 908/ 02.04.2002 г.

Предвид настъпилите съществени промени в обществено -икономическите и устройствените условия, при които е бил съставен планът и във връзка с възникналите нови общински нужди и инвестиционни инициативи, е изготвена служебно скица- предложение за ИПУП - ПР и ПЗ в обхвата на УПИ I „За училище” в кв. 11 по плана за регулация на с. Вратца, общ. Кюстендил. С него се предвижда разделянето на УПИ I „За училище” и образуването на нови УПИ I „За кметство”, УПИ III „За обществено обслужване и УПИ IV „За жилищно строителство”.

Изгря новата "Девойка Кюстендилска пролет"

С голям спектакъл на открито се състоя конкурсът за избор на "Девойка Кюстендилска пролет 2018". Победителката в тазгодишния конкурс е ...

Трите центъра за грижа за лица с умствена изостаналост ще бъдат изградени в новообразувания УПИ IV „За жилищно строителство” с площ около 3200 кв. м.

Съгласно скицата предложение за ПУП /П3/ за новообразуваните УПИ I „За кметство”, УПИ III „За обществено обслужване и УПИ IV „За жилищно строителство” в кв. 11 по плана на с. Вратца характера на застрояването в тях е малкоетажно, свободно със следните устройствени параметри:

-плътност на застрояване - максимум 60%

-площ за озеленяване-минимум 40%.

-Кинт – максимум 1,2

На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с чл. 21, ал. 1, т. 8 и т. 11, чл. 27, ал. 4, ал. 4 от ЗМСМА, във връзка с чл. 134, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3, от ЗУТ, чл. 5, ал. 2, във връзка с чл. 5, ал. 1, т. 8 и т. 11 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Кюстендил, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Общинският съвет

Казусът "неоснователно обогатяване" в Кюстендил провокира законова промяна

Абсурдният казус с т. нар. „неоснователно обогатяване“ на община Кюстендил провокира предложение за законодателна промяна. ...

Р Е Ш И:

Дава съгласие да бъде изработeн проект за изменение на действащия план за регулация и проект за план за застрояване в обхвата на УПИ І „За Общински съвет - Кюстендил 32-то заседание на 26 април 2018 г.

РАЗГЛАСЯВАНЕ

1. Интернет страницата – 03. 05. 2018 г.

2. Инфо. табло – пл. „Велбъжд“ № 1 - 03. 05. 2018 г.

училище” в кв. 11 по плана за регулация на с. Вратца, общ. Кюстендил, съгласно изготвената скица- предложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com