Дупница даде името си на скален нос на Антрактида

1580
Дупница даде името си на скален нос на Антрактида
Снимка: БГНЕС

На остров Смит на Антрактида има скален нос, който вече официално се нарича "Дупница". Дупница вече не е само град в Югоизточна Европа. Дупница е вече и на Антарктида най-официално. Дупничани можете да се гордеете с това.

Това обяви на тържествената сесия на Общински съвет - Дупница проф. Христо Пимпирев, който е директор на Българския антарктически съюз и който бе част от екипа с поредна експедиция на Антарктида. Проф. Пимпирев и екипът му бяха удостоени с „почетен знак“ на града, връчени им от кмета на града инж. Методи Чимев.

Ясно е защо Антарктида се затопля по-бавно от Арктика

Вече е ясно защо Арктика се затопля по-бързо, отколкото ледения континент Антарктида. Причината е, че Антарктида се намира на по-голяма...

Пимпирев подари на кмета снимка от „антарктическа Дупница“, както и свидетелството за именуването.

Почетен знак за работата си като адвокат и като общественик получи и Николай Коларов. Макар и 90-годишен той продължава да практикува професията си, а има издадени и няколко книги. На тържествената сесия с най-виското отличие „почетен гражданин“ бяха отличени двама дупничани – дългогодишният Началник на Планинска спасителна служба д-р Васил Сапунджиев и оперният певец Арон Аронов. Поздравителни адреси бяха прочетени от Президента Румен Радев, Министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание, областния управител, народният представител Ивайло Константинов и други.

На сесията бе другият депутат от града д-р Иван Ибришимов, който поздрави всички присъстващи в залата. Кметът на Дупница пък връчи на директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска преписът на „История славянобългарска“, която в продължение на почти месец бе преписвана от всички училища и читалища на територията на общината. Над 90 са включилите се, а екземплярът ще бъде изложен в експозицията на Исторически музей - Дупница, предаде Фокус.

Празничният ден продължи с литургия за здраве и благополучие на пл. "Свобода". Издигането на знамето на Общината бе поверено на световния шампион по таекуондо Александър Джорджев. От Община Дупница раздадоха и безплатни дискове с рекламни филми за Дупница и региона. Тази вечер от 19.00 часа в спортната зала пък е грандиозният концерт на ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“. Представлението е изключително по мащаби, не само заради въздействието, а и многото техника и специални ефекти, на които ще станат свидетели дупничани. Входът е свободен.

Започна подготовката на 26-тата българска антарктическа експедиция

Започна подготовката на 26-тата българска антарктическа експедиция. Това съобщи директорът на Българския антарктически институт проф. Х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com