По-малко убити и ранени по пътищата, отчитат от полицията в Кюстендил

2236
По-малко убити и ранени по пътищата, отчитат от полицията в Кюстендил
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Вчера - 7-ми февруари, комисар Васил Паргов - началник отдел Охранителна полиция към ОДМВР - Кюстендил запозна гражданите на града с пътнотранспортната обстановка, на територията обслужвана от областната дирекция на МВР - Кюстендил. Той предсави и статистическите данни за 2018-та и направи отчет за свършената работа през изминалата година, както и представи промените в Закона за движение по пътищата, отнасящи се до уведомяването на проверяваните водачи, за издадени наказателни документи и не връчени такива. 

За 2018г. на територията, обслужвана от ОДМВР - Кюстендил, възникналите тежки пътнотранспортни произшествия са 73 бр., като убитите са четирима, а ранените са 89. За сравнение през 2017г. - убитите са 10, ранените са 118, а тежките ПТП-та са 99. “Тоест в момента за 2018г. имаме спасени шест човешки живота. Съответно ранените са с 30 човека по-малко. Спасяването на тези шест живота и намаляване на ПТП-тата е вседствие на засилената работа по безапостността на движението, като за целта са организирани множество специализирани полицейски операции, за които след приключването им - подробно сме ви уведомявали.“ - започна комисар Васил Паргов.

Преподавателят по философия Георги Славчев събра в книга историята на кюстендилското село Стенско

Кюстендилската премиера на книгата на поета-философ Георги Славчев „Село от слънце огряно“, се състоя благодарение на  ...

Във връзка с административно-наказателните нарушения - съставените актове, общо за четирите районни управления, които са на територията на Областната дирекция - са 6 552 бр. “Съставените фишове са 6 294, електронните фишове, които са единствено за установените нарушения  - превишаване на максимално разрешената скорост в населени места и извън населени места - са 24 622 бр. електронни фиша през изминалата година. На база на оценката, която направихме в началото на 2018г., изведохме заключението, че един от основните преоритети трябва да бъде - причината, поради която възникват пътнотранспортните произшествия - това е скоростта. За това сме акцентирали преди всичко за спазване на скоростта в населените места и извън населените места, и също в участъци в които има концентрация на пътнотранспортни произшествия. Благодарение на тази превантивна дейност, контролната дейност която сме извършили - отчитаме това намаление на броя убити и ранени“ - допъни още комисар Паргов.

“Искам да запозная вас и гражданите на Кюстендил, че в началото на 2019г. има промени на Закона за движение по пътищата и автоконтрольорите, когато извършват пътен контрол - т.е. установят нарушение и спрат водача, благодарение на техническите средства които имат, могат да извършват в реално време, справка относно наложените наказания на водача и съответно - наложените глоби. С тази поправка от началото на 2019г., автоконтрольорите имат право да изземат свидетелство за управление на МПС на водача, който не си е заплатил дължимите глоби. Като искам да акцентирам - в срок от 2ч. ако водачът докаже, че е заплатил глобите или намери начин да бъдат платени - на място му се връща свидетелството за управление на моторно превозно средство.“

Автоконтрольорите, извършват и проверка на пътници - в моторните превозни средства, за наличието на неплатени глоби. Съответно на тях не им се изземат документите, а се изготвя протокол, с който се запознават да бъдат заплатени. Когато даден водач подновява своето Свидетелство за управление на МПС, съгласно Закона за движение по пътищата, служителите, които работят в звена на Пътна полиция, извършват проверка за наличието на платени или в случая невръчени наказателни постановления или електронни фишове. Ако се установи, че са влязли в сила ел. фишове и наказателни постановления - се отказва услугата подмяна на Свидетелство за управление на МПС. Ако към момента на подаване на документите, се установи, че водачът има неполучени ел. фишове и наказателни постановления - те се връчват и при получаване на Свидетелството за управление на МПС - водачът е длъжен да докаже - или че ги е заплатил, или че тръгва по хипотезата - обжалване на дадено наказателно постановление - съответно пред Районен съд по местоизвършване на нарушението. Също така закона дава право, когато има съставен електронен фиш и водача узнае, да попълни декларация - в 14 дневен срок, кой е управлявал въпросния автомобил и електронния фиш се преиздава на лицето - управлявало. След като водача изпълни своите задължения, съответно получава и Свидетелството ва управление на МПС.

Ето какво обясни Васил Паргов и за дерегистрацията на моторни превозни средства: 

Жалбите в Кюстендил: За бездомни кучета, боклуци и течащи фекалии

Общественият посредник на община Кюстендил - Васил Иванов, представи своя годишен отчет и анализ за 2018 година. През този период...

“Когато автомобила се управлява от неправоспособно лице - се извършва дерегистрация на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година. Тук закона не прави разграничаване дали автомобила е собственост на лицето, или чужда собственост. Директно пристъпваме към дерегистрация, към момента на установяване на нарушението. Също се предвижда и дерегистрация на автомобилите, когато собственик управлява под въздействието на алкохол и следващия случай е когато собственик управлява под въздействието на наркотични вещества - също се извършва дерегистреция на моторното превозно средство. Тези санкции, които са въведени са доста крупни. Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия и чрез тях да ограничим загиналите и ранените по пътищата. “

Новият проект за Закон за движение по пътищата е качен за обществено обсъждане. Той ще бъде разделен образно на два закона - Закон за движение по пътищата и Закон за водачите, т.е. кфалификацията на водачите, категориите, начина на придобиване на категориите, първоначалната теория, която се полага за придобиване на правоспособност - това ще бъде в два отделни закона. Те са качени за обществено обсъждане и след преминаване на процедурата, предстои приемането им. 

По отношение на пешеходците, от началото на тази седмица - 4-ти февруари, до 15-ти протича специализирана полицейска операция, на територията на Областната дирекция - за неправилно пресичане на пешеходците, но и за водачи, които не пропускат преминаването на пешеходни пътеки. Към настоящия момент има съставени 3 бр.актове - по 20лв., на жители на град Кюстендил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com