Разкажи история, запази миналото

3188
Разкажи история, запази миналото
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Анатоли Костов, иноватор в областта на туризма, видеомонтажист и телевизионен оператор по професия, организира инициатива за събиране и запазване на истории, свързани с градски забележителности, местности, любопитни личности и събития от миналото на град Кюстендил. Подобна кампания се организира за първи път и ще се проведе под наслов “Разкажи история, запази миналото“.

До 15-ти декември всички желаещи трябва да подадът заявка за участие на е-mail: anatoli.kostov@gmail.com. Всеки може да изпрати своята история, придружена със снимки, свързани с град Кюстендил. Дължината на историята не трябва да надхвърля една страница. Одобрените истории ще бъдат записани в аудиотур и ще бъдат качени на международната туристическа платформа izi.travel - в която може да разгледате културни обекти и забележителности от целия свят.

Абсурд - отиваш при баба и дядо за над 24 часа и те трябва да плащат курортна такса

Ако останеш повече от едно денонощие т.е. 24 часа при роднини, то това може да се счита за туристическа визита и ще трябва да има отчет...

Авторите на тези разкази ще бъдат самите граждани. Техният глас ще бъде записан към историята им. Ще бъде създаден отделен тур към платформата, където ще бъдат представени тези разкази. Той ще се казва както е и името на кампанията - “Разкажи история, запази миналото".

Сторителинг платформата izi.TRAVEL позволява на държавни и частни музеи, туристически информационни центрове, блогъри, краеведи, екскурзоводи и пътешественици да споделят своите истории с посетителите и гостите си. За да може туристът да чуе историята, единственото, което е нужно, е организацията да се регистрира в сайта на приложението. Услугата e безплатна за крайния потребител.

В България платформата набира популярност и създава впечатляващ продукт. Вече е създаден аудиотур по туристически обекти в гр. Кюстендил и мобилен аудиогид на експозицията "Изложба Стари занаяти" в село Раждавица - Кюстендилско, аудиогид за къща-музей "Владимир Димитров – Майстора" в село Шишковци, аудиотур по машрута на Родопската теснолинейка.

Аудиотурът в гр.Кюстендил включва 20 обекта. В Туристически информационен център - Кюстендил има информационни материали за интерактивното съдържание на аудиотура.

 

Анелия Гешева и Петър Паунов откриха шестата работна среща между бизнеса и местната власт

Днес, 29 октомври, в Парк Хотел – Кюстендил се проведе шестата работна среща между бизнеса и местните власти, която цели сътрудни...

Ето какво каза ексклузивно за кореспондент на Actualno.com от града Анатоли Костов, организатор на кампанията: "За първи път събираме истории. Очакваме да получим много интересни разкази, защото се надяме, че хората искат точно това - да се даде гласност на историята им. Тя да бъде чута. Има много интересни истории и легенди от нашия град, така че има за какво да се говори. Историите ще бъдат записани с гласа на автора им и качени в сторителинг платформата - izi.TRAVEL. Това е платформа за създаване на видео и аудио турове за музеи, туристически обекти. Всеки, който иска да посети определен обект може да чуе записаната преди това история за него, като си свали приложението.

Това е глобална платформа, която аз развих и в Кюстендил, a към нея прибавих туристически обекти от нашия град. Разработих и къщата-музей на Майстора в Шишковци. Аудиотуровете са озвучени на български, английски и руски език.

По никакъв начин тази платформа не цели да замени екскурзоводите, а напротив - да бъде в тяхна помощ. Те могат да си направят дори промотиращ аудиотур с няколко точки - и да канят туритически групи на подобни културни разходки. Тя е безплатна storytelling платформа и е разработена на три езика".

Историите ще бъдат записани на 20 и 21 декември 2018 година. Хората, които искат да се включат в кампанията, трябва да подадaт заявkа - каква история искат да разкажат, заедно с телефон за връзка и организаторите ще се свържат с одобрените кандидати.

Приказна история - за пловдивчанина, живеещ за да пътешества в планините

Срещаме Ви с млад мъж от Пловдив, който се е отдал почти изцяло на пътешествия из български и чуждестранни планини. 29-годишният Вениам...

"Инициативата е иновативна, но е подходяща и за по-възрастните, защото именно те познават много добре историята на града и знаят любопитни факти за него. Затова те могат да се обърнат за помощ към техните внуци и да изпратят заявление за участие заедно с идеята си. Внуците също може да потърсят своите баби и дядовци за интересен и непознат разказ, който да ни изпратят. След като се запишат, историите ще има аудиовизуална интерактивна фотографска изложба. НЕКА ЗАЕДНО СЪЗДАВАМЕ ИСТОРИЯ", завърши Анатоли Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com