Вложители давали пари Дупнишката популярна каса дори след като по медиите се разшумя за измамата

1213
Вложители давали пари Дупнишката популярна каса дори след като по медиите се разшумя за измамата
Снимка: БГНЕС

Арестуваните собственици на т.нар. Дупнишка популярна каса (ДПК) Георги и Ивона Близнакови имат повдигнати две обвинения - за лихварство, а второто е за невярна данъчна декларация, като то се отнася само за Близнаков. Заедно със сина им Сотир те бяха прибрани още вчера (4 октомври), но днес Сотир е бил освободен, предаде БГНЕС.

На брифинг в Пловдив днес (5 октомври), окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият Костадин Даскалов изнесоха подробности за случая, по който се шуми от месеци. Оказва се, че през март тази година семейството е регистрирало дружеството в Пловдив, използвайки адрес на бившият домостроителен комбинат и без да има офис там. Това е направено, за да се подаде искова молба за обявяване на дружеството в несъстоятелност, което е станало скоро след това. Новият адрес е използван и за подаване на данъчна декларация с невярно съдържание.

Десетки жители на Дупница изгоряха с пари, след като им обещали лихва от 14%

Дупнишка популярна каса – тази финансова институция в Дупница прибрала парите на много свои вложители с обещание за годишна лихва...

При искането за обявяване в несъстоятелност Георги Близнаков е заявил, че ДПК към този момент не разполага с нищо. В същото време по писмени доказателства става ясно, че от 277 лица в касата са влезли над 4,5 млн. лв. Има едри вложения, а най-голямото е 400 000 лв. от Италия. Повечето от вложителите са от Дупница. Има такива от София и чужбина. Всичките подмамени от лихви между 14 и 18 процента.

В началото са изплащани някакви лихви, но никой от вложители досега не е заявил, че си е получил цялата сума плюс лихвите. Точно лихварство е първото обвинение към двамата съпрузи, а наказанието за него е между 8 и 10 години затвор, глоба от 10 000 лв. и конфискация на част от имуществото. Второто обвинение е предявено само към Георги Близнаков, който в качеството си на ДПК е подал данъчна декларация с невярно съдържание и е укрил корпоративен данък от 135 000 лв.

Показанията на 80 свидетели, които са вложили общо 1,5 млн. лв. са в основата на работното обвинение за лихварство. Забележителното в случая е, че въпреки медийния шум, който се вдигна преди време и обявената от съда несъстоятелност на дружеството, в касата са продължавали да постъпват вложения. Друга дейност на дружеството е даването на заеми с много висока лихва – между 18 – 24%. Георги Близнаков раздавал заемите предимно на себе си, на жена си и на синът. Когато съдът ги е обявил в несъстоятелност, те са нямали дори 600 лв. да платят за синдик, а в последствие използват липсата на синдик като оправдание пред вложителите, настояващи да си върнат парите.

По време на акцията са претърсени 6 адреса в Дупница, Пловдив и София. Георги и Ивона Близанкови са в ареста за 72 часа прокурорско разпореждане. Очаква се в събота (8 ноември) съдът да реши мярката им за неотклонение.

Арестуваха собствениците на Дупнишката популярна каса

Георги Близнаков, жена му Ивона и синът му Сотир са били са задържани за данъчни престъпления, Днес вече хората са много по-обнадеждени...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Цял квартал и 25 кооперации без вода в Кюстендил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com