Започва Кюстендилско лято 2019

4541
Започва Кюстендилско лято 2019
Снимка: отдел “Култура и духовно развитие“

Днес 1-ви август от 20.00 часа на сцена “Арката“, с концерт на Професионален духов оркестър-Кюстендил, ще се открие “Кюстендилско лято 2019“. Програмата ще продължи до края на месеца, като в нея са предвидени разнообразни и развлекателни събития за жителите и гостите на град Кюстендил.

Утре - 2-ри август от 19:30ч. ще започне концерт посветен на Илинденско-Преображенското въстание с участието на народната певица Теодора Еротеева, а в събота - 3-ти август от 21:00ч. ще започне концерта на Desy Live Band.

За седма поредна година и София Филм Фест гостува в Кюстендил със специална селекция от филми, които ще се прожектират в рамките на Кюстендилско лято 2019 - в дните от 9-ти до 24-ти август на площад “Велбъжд“, като организаторите са предвидили при лошо време, прожекциите да се осъществят в Голямата зала на читалище „Братство 1869”. 

„София Филм Фест в Кюстендил“ се организира от Арт Фест/София Филм Фест и община Кюстендил, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, а входа за всички прожекции през месец август, в град Кюстендил е свободен.

Програмата стартира на 9-ти август (петък) в 21,00 часа с филма „Врагове“ на Светослав Овчаров – майстор-режисьор и умел познавач на миналото и българската история, който очакваме лично да представи творбата си пред публиката в Кюстендил. Разказът ще върне зрителите повече от век назад във времето на Балканската война. Турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия. Въпреки противоречията помежду си, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете. Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България - Рали Ралчев, а ролите са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров. Във филмографията на Светослав Овчаров има 26 документални и шест игрални филма. Повечето от тях са участвали в престижни международни фестивали като Бусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и др.

Вторият фестивален ден е 10-ти август (събота), когато от 21,00 часа киноманите ще могат да се насладят на една от впечатляващите творби на френския режисьор Франсоа Озон - „В къщата”. Сценарият е дело на режисьора по едноименната пиеса на Хуан Майорга, а главните роли са поверени на уникалните актьори Кристин Скот Томас, Фабрис Лукини и Еманюел Сение. Шестнайсетгодишно момче се промъква в къщата на свой приятел от курса по литература и разказва за това в есета, които предава на учителя си. В срещата с този талантлив и необикновен младеж учителят преоткрива своя ентусиазъм за работа, но присъствието на момчето в къщата ще предизвика поредица от неочаквани събития.

В Кюстендил ще бъде представен и носителя на „Златна Палма“ от КАН’18 – „Джебчии“, режисиран от виртуозния майстор - Хирокадзу Корееда. След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки. Прожекцията на филма в Кюстендил е на 16-ти август (петък), с начален час 21,00 часа.

В съботната киновечер на 17-ти август, с начален час 21,00 ще бъде представин българския филм „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов. В творбата участват Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарния наш боксьор Севдалин Тодоров. Режисьорът Лъчезар Аврамов ще бъде специален гост на „София Филм Фест на път“ и лично ще представи своя филм пред публиката в Кюстендил.

На 23-ти август (петък) от 21,00 часа зрителите в Кюстендил ще могат да се срещнат с още един емблематичен филм – третата творба на режисьорката Марен Аде „Тони Ердман”. Той беше удостоен с наградата на ФИПРЕССИ от Кан и Сан Себастиан, с номинация за чуждоезични „Оскар” и „Златен Глобус”, а също е носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2016 година и получи пет отличия на Европейските филмови награди (най-добри актьор, актриса, сценарий, режисура и най-добър филм).

На 24-ти август (събота) с прожекцията на филма “Транзит“ от 21,00 часа ще се закрие и седмото издание на „София Филм Фест на път – Кюстендил“. “Транзит“ на Кристиян Пецолд е номиниран за „Златна Мечка“ на Берлинале 2018.

Програмата на Кюстендилско лято 2019 ще завърши на 30-ти август с рок концерт на група “The Cardinal“ от 21:00ч. и на 31-ви август от 21:00ч. с концерт на “Yako Trio“ - Гърция, като всички концерти  и прожекции, в рамките на “Кюстендилско лято 2019“ са с вход свободен. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com