Корнелия Маринова: Топ приоритет на новия кабинет е бюджетът за 2022 година

24801
Корнелия Маринова: Топ приоритет на новия кабинет е бюджетът за 2022 година
Снимка: Actualno.com

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова гостува в "Студио Actualno", за да обсъдим предизвикателствата пред българските общини в навечерието на новата 2022-а година.

В контекста на липсващ държавен бюджет, недоговорени програми по следващия програмен период, забавяне с Плана за възстановяване и устойчивост, пред общините стои трудната задача да започнат следващата година с 1/12 от планирания бюджет за изминалата почти 2021-а година. А според разчетите на г-жа Маринова, разходите през януари и февруари догодина ще са с 30%-35% по-високи спрямо тези за началото на тази година.

"Най-важно за новото правителство е да разгледа бюджета, както и подготовката за програмния период, в който сме стъпили и Планът за възстановяване и устойчивост. Това е свързано с осигуряването на средства, с които да действат общините. Няма републикански бюджет, респективно общински бюджети. Това ще ни затрудни изключително много", сподели още г-жа Маринова.

Това усложнява още повече ситуацията с реализирането на проекти, които вече са договорени, но заради галопиращите цени тяхното реализиране става все по-трудно:

"Не можем да правим корекции на вече договорените проекти. Изпълнителите са поставени при трудни условия - галопиращи цени на строителните материали и оскъпяване на проекта. Проведени са обществените поръчки на база на КСС-та по цени отпреди половин или една година, а те нямат нищо общо с цените днес. Така имаме обявен изпълнител, който обаче при реалната калкулация днес не е сигурен, дали би го изпълнил. Така имаме и затруднения с подписването на договори."

Има и добра новина - благодарение на рестриктивната финансова политика, Община Ловеч е успяла да постигне приблизително 97.5% от планираните си данъчни и неданъчни приходи през 2021-а година. А основните усилия са били в посока овладяване на кризата с коронавируса. Към момента, ситуацията на територията на Ловеч и областта е стабилна:

"Изключително сложно се разви ситуацията с коронавируса в Община Ловеч. В момента заболяваемостта в oбщината е 547 души на 100 000, а в областта е 373 души на 100 000. Следим я и смятаме, че утвърдените мерки от водещите специалисти са мерките, които трябва да спазваме - правилното носене на маска, дистанцията, спазването на лична хигиена и ваксинацията. По-добри мерки от тези не са измислени, не са намерени и трябва да бъдем достатъчно отговорни и заради себе си, и заради семейства си, както и хората, с които общуваме. "

Тя коментира и намерението на новия кабинет за осигуряване на безплатни детски градини за всички:

"Но не мисля, че плащането на таксата за детските градини от родителите е нещо, което ги притеснява. Ние през втората половина на 2021 година освободихме родителите от плащането на такса, благодарение на реализирани икономии. Но не мисля, че това създаде кой знае колко радост у родителите. Те на първо място искат добра услуга. Искат децата им да бъдат добре отглеждани и възпитавани в приветливи и чисти, съвременни детски заведения. Това е важното. Ако държавата все пак осигури този ресурс, ние ще сме доволни от това."

За финал на разговора с г-жа Маринова коментирахме и реализирането на проекта за реконструкция на Младежкия дом в Ловеч. Той ще приюти експозиция на Регионалния исторически музей, чийто хиляди експонати в момента стоят във фондохранилищата и трудно, и рядко могат да бъдат видяни. В обновената сграда ще има и място за "Музейко", както и много зали за репетиции и изложби.

"След извършване на ремонта тази сграда ще изпъкне. Не просто ще я напълним със съдържание, а то ще бъде богато, интересно и полезно", сподели г-жа Маринова.

Освен този проект, в края на годината Община Ловеч може да се похвали с награда от Оперативна програма "Региони в растеж" за споразумението, което сключи под наслов "По водите на р. Осъм". То ще даде възможност на пет общини и две областни администрации да кандидатстват с проекти за интегрирано развитие на територията в новия програмен период.

"Обединява ни поречието на р. Осъм. Искаме да реализираме потенциала на реката. А също така, в контекста на наводненията сега, да обезопасим реката. Първо ще направим хидроложко проучване и когато одобрят всички програми на програмния период, ще сме готови с проекти да кандидатстваме", коментира г-жа Маринова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч