Ловешко село става домакин на фестивал на баклавите в събота

20619
Ловешко село става домакин на фестивал на баклавите в събота

Десетки видове домашно приготвени баклави ще се състезават на традиционния празник на баклавата в ловешкото село Малиново. Той ще се проведе тази събота (11 октомври).

Качеството и външният вид на сладките изкушения ще бъдат оценявани от специално жури от Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги в Ловеч. Ще бъдат връчени награди с паричен еквивалент на класиралите се на първите три места, подсигурени от кметството и спонсори. Победителите ще получат и захар, информира БТА.

Турската баклава вече с европейски лейбъл за качество

Баклавата с фъстъци от югоизточната част на Турция е първият турски продукт с европейски лейбъл за качество, съобщи Еврокомисията, пр...

Кметството и местното читалище "Събуждане - 1927 г." за трети път ще организират проявата, в която взимат участие любители сладкари от седем села в четири общини. Сред гостите не липсват и посетители от чужбина, казва кметът на селото Петър Матеев, по чиято инициатива се организира веселието.

За доброто настроение на празника ще се грижат самодейци - деца и възрастни от Ловеч, Тетевен, Троян и Севлиево.

Кметът на Малиново Петър Матеев коментира, че това е един от празниците, които сближават различните етноси в селото, връщат хората назад в спомените и предават традициите на младите. Той допълни: "Идеята е да популяризираме културното наследство на селото и да стимулираме етническата толерантност и единството на религиите".

На празника ще бъдат поднесени венци и цветя от признателните поколения на паметника на загиналите във войните за териториалната цялост на Република България - най-големия монумент, построен в последните 20 години у нас, открит официално през 2008 г. След това делтапланер ще мине на бръснещ полет над централната част на селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч