Тетевен отбеляза 200 г. от рождението на Петко Милев–Страшния (СНИМКИ)

17074
Тетевен отбеляза 200 г. от рождението на Петко Милев–Страшния (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

Тържествено честване по повод 200 г. от рождението на Петко Милев–Страшния, известен и като Страшника се проведе в Тетевен. Пред емблематичния за града паметник бе отслужен молебен за здраве и бе почетена паметта на големия български революционер, отдаден тетевенец и пламенен балканджия. Обредът бе извършен от отец Нектарий от Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“.

Откриха център по екология в професионална гимназия в Тетевен

На 26 юни 2019 г. в Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Сава Младенов" – гр. Тетевен бе ...

"Тетевен винаги ще се прекланя пред Петко Милев, защото той е изключителен пример за храброст и мъжество на всички поколения", каза пред присъстващите заместник-кметът на община Тетевен - Борис Врабевски. Н.пр. Ангел Ангелов, който е посланик на българската държава в Република Северна Македония и е потомък на революционера, напомни, че битката за България не е приключила и че и днес всички ние заедно трябва да се водим от светлия пример на предците си като Петко Страшния, за да опазим страната си достойно.

По повод празника, мъжка вокална група „Вежен“ изпълни патриотични песни, а присъстващите поднесоха венци и цветя. Програмата продължи с дискусия, организирана от община Тетевен, фондация Българска памет и фондация „Доцент Борислав Великов – Монтана“, която се състоя в препълнената зала на Общински съвет – Тетевен. На нея присъстващите получиха исторически книги, издадени от фондация "Българска памет". В нея се включиха професор Митев, професор Павлов и професор Петков, които запознаха присъстващите с още интересни факти за живота на Петко Милев – Страшния.

Професор Павлов описа подробно социалната среда на Петко Милев. Маркира тетевенските колонии в други населени места в България и чужбина и подчерта, че миграционните процеси не са факт само на съвремието, а се коренят и в миналото. Той очерта и връзката между Петко Милев и Станьо Врабевски, която, види се, достойно продължават и днес предците им в обществено полезни дела за Тетевен и България. Професор Митев отдели специално внимание на дейността на Страшника в Тетевенския революционен комитет - един от първите създадени изобщо. Митев подчерта, че единствено Васил Левски и Петко Милев са имали удивителната смелост да заявят на съдебния процес, че тяхната борба е насочена към свобода и установяване на Българската държава. Той изказа възхищение пред почитта на тетевенци към техните герои днес.

На свой ред, професор Петков представи книгата на Антоанета Савова – „Възрожденският Тетевен през спомените на Мильо Табаков“. В труда са посочени биографиите на Петко Милев и неговия син Мильо Табаков, както и животът в Тетевен през Възраждането и след Освобождението. Книгата бе наречена от професор Петков „бисер към историческата книжовна съкровищница на България, който би подтикнал младите към патриотизъм“.

2500 порции бяха раздадени на традиционния Празник на Тетевенската саламура (СНИМКИ)

На 22 юни площад ,,Сава Младенов“ в Тетевен се изпълни със стотици жители и гости, дошли да опитат вкуса на Тетевенската саламура...

Цона Петкова – Директор на Историческия музей в града поднесе презентация по повод годишнината от рождението на Петко Милев, включваща предмети на възрожденеца, запазени за поколенията. Тя оповести, че знамето на Хвърковатата чета на Георги Бенковски, дарено от Петко Страшния на музея, в момента се реставрира, като разходите са поети от фондация "Българска памет".

Община Тетевен, съвместно с фондация „Българска памет“ и фондация „Доцент Борислав Великов-Монтана“, проведе и конкурс за презентация и есе на тема „200 години от рождението на Петко Милев – Страшника“ за ученици на възраст от 14 г. до 18 г. Отличен с първо място за есе бе Анаид Асенов - ученик от НПГГСД „Сава Младенов“ в Тетевен. С 2-рото място той бе следван от Милена Иванова. Трети бяха класирани Лилиян Цанова и Ивелина Райкова – ученички от СУ „Георги Бенковски“ в Тетевен.

За най-добра презентация бе избрана тази, на Велизар Зарков от СУ „Георги Бенковски“ – Тетевен. На второ място бе класиран Симеон Симеонов от НПГГСД „Сава Младенов“, а третото място заеха Якослав Кънчев и Николай Андреев от същото училище. Всички отличени получиха парични награди. На отличените бяха връчени и книги.

По повод честванията на 200 г. от рождението на Петко Милев в Тетевен се проведе и двудневна Научна конференция под надслов „Борбите Български“. Събитието бе организирано от Институт на свободните изследователи „Хистерион“ в лицето на Таня Доганова – Христова и Димитър Димитров, FLS (Fellow of the Linnean Society of London), с подкрепата на община Тетевен. Конференцията бе открита от Борис Врабевски – заместник-кмет на община Тетевен, който благодари на всички, че с подобни събития съхраняват историческата памет на България.

Кметът на Тетевен: ,,Скоро ще стартира проектът за ремонт на централния площад в Тетевен“

Кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева, подписа поредните два нови договора с Държавен фонд ,,Земеделие“, осигуряващи 1...

По време на симпозиума специално внимание бе отделено и на делото на Сидер Войвода, участник в националноосвободителното движение, както и на живота на тетевенеца Баньо Маринов - виден революционер и предводител на Кресненско-Разложкото въстание. Представените научни трудове ще бъдат издадени в сборник до края на 2019 г.

Припомняме, че във връзка с тържественото отбелязване на годишнината, дни по-рано в Тетевен бяха почистени паметниците на Петко Милев-Страшния и Васил Левски. Да се преклонят пред паметта на Петко Милев-Страшния бяха дошли представители на общинсското ръководство, н. пр. Ангел Ангелов – посланик на Република България в Република Северна Македония, народни представители и представители на неправителствени организации, на младежки и граждански организации, общественици, граждани и гости на община Тетевен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч