106 дни до Париж 2024: Да станеш олимпийска шампионка, за да избавиш майка си от смъртта

5279
106 дни до Париж 2024: Да станеш олимпийска шампионка, за да избавиш майка си от смъртта
Снимка: Getty Images / Колаж: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Олимпийският златен медал е считан за най-високото отличие в света на спорта. Той може да бъде достигнат от спортистите на всеки 4 години, което го прави още по-ценен за спечелване. Едно 14-годишно момиче обаче придаде съвсем друг смисъл на медала - той бе единствено средство да спаси живота на нейната майка.

Олимпийският триумф на Цюан Хунчан

На последните Олимпийски игри в Токио в отбора на Китай попадна Цюан Хунчан - дете, родено да се гмурка. На 14 години Цюан си заслужи правото да участва на олимпиада в любимия ѝ спорт - скоковете във вода. И не просто участва: Цюан Хунчан стана олимпийска шампионка в скоковете във вода от 10-метрова кула!

На врата на младото момиче увисна най-ценното злато, а Хунчан сякаш не го забелязваше. Защото този медал бе средство - средство, с което Цюан искаше да избави майка си от смъртта. През 2017-а майката на китайчето е блъсната от кола и остава прикована на легло. Оттогава няма ден, в който детето да не търси начини да ѝ помогне.

Цюан Хунчан

Да спечелиш олимпийско злато, за да избавиш майка си от смъртта

На хоризонта идва Токио 2020 - най-голямото спортно събитие, което Цюан Хунчан разглежда като възможност за спечелване на средства за лечението на своята майка. Всеки ден тя тренира неуморно, движена от мисълта, че може да върне живота на най-близкия си човек. А когато имаш такава мотивация, резултатът е налице - олимпийска титла.

На големия финал, когато златото е толкова близо, Цюан е изключително нервна. Тогава тъкмо нейната майка ѝ помага да преодолее психологическия стрес, казвайки ѝ, че няма никакво значение дали ще спечели златото, или не. "Тези думи ми помогнаха", признава Цюан Хунчан след безапелационната си победа, която идва с два перфектни скока и оценки 10.

След състезанието Цюан Хунчан споделя повече за мотивацията да стигне до Токио 2020 и да спечели златния медал. "Майка ми е болна. Не знам точно името на болестта. Искам да спечеля много пари, за да я лекувам и излекувам", казва 14-годишното момиче, което не иска да гледа повече майка си, прикована за легло.

Тежкият пътен инцидент оставя майката на Цюан в инвалидна количка, а лечението е непосилно за нейните родители, които отглеждат общо 5 деца. Младата олимпийска шампионка обаче прави така, че да покрие разходите по лечението. И ще продължи да се бори за своята майка, устремявайки се към ново олимпийско злато в Париж 2024

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Паметният протест срещу комунизма на репресирания от СССР герой (ВИДЕО)

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com