13-годишна спечели 100-километровата Обиколка на Витоша с колело

7518
13-годишна спечели 100-километровата Обиколка на Витоша с колело
Снимка: Sofia 2018

13-годишната Йоана Вълканова спечели 100-километровата Обиколка на Витоша при колоездачите. Състезателката на „Олимп“ сътвори сензация като изпревари далеч по-опитни и възрастни съпернички. Йоана за втори пореден път е сред медалистите в надпреварата, след като миналата година се нареди втора.

Друг уникален рекорд записа миналогодишната шампионка Христина Козарева. След две поредни титли със стандартни велосипеди, сега тя стана първата в историята със злато и при електрическите байкове, които направиха своя дебют в Обиколката. Нещо повече – Козарева вече има невероятната колекция от победи във всички възможни надпревари по 100-километровото трасе около Витоша: със стандартен велосипед, с бягане, с електрически байк и при дуатлонистите, които в рамките на два дни първо обикалят планината с колело и след това с бягане.

Едно от най-масовите и популярни спортни събития у нас отбелязва това лято своята 38-а годишнина. Над 2000 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната сутрин от Татяна Георгиева, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община. След това дългата колона велосипедисти се източваше дълго към бул. „България“ в посока Бояна и после нагоре по пътя към Златните мостове.

Дъждът, студеният вятър и подгизналото от предишните дни трасе допълнително усложниха условията за състезателите, а и принудиха част от участниците да се откажат. Тази година новото е отделната група на електрическите велосипеди. Над 70 състезатели потеглиха по трасето с тях и до края водеха оспорвана надпревара с другите колоездачи, сред които най-бърз се оказа Владислав Гюров от „Велорааптор“. След като водеше дълго по разстоянието, той финишира за 4.51:53 ч.. Това е далеч от поставения преди две години рекорд от под 4 часа, но за това спомогнаха много тежкиту условия – дъжд, студен вятър, кал и наводнени участъци по трасето. При дамите времето на победителката тийнейджърка Йоана Вълканова е 6.37:17 ч. „Малолетната“ шампионка бе лидерка още след 30-ия км и не допусна изпреварване до финала. Сред мъжете с електрически велосипеди победител е Добромир Чолаков, който стана първият в историята с подобна титла.

Можете да приветствате сензационната победителка по време на награждаването на колоездачите, което ее насрочено за днес в 16 ч. в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС, откъдето тази нощ, точно в 23.59 ч. ще потеглят и бегачите. Метеопрогнозата е за динамично и бързо промянащо се време, тъй че участниците трябва да се добре екипирани и със заредени батерии на мобилните телефони. Очаква се най-добрите сред бегачите да финишират след 8.00 ч. в неделната сутрин. Най-смелите пък опитват дуатлона – първо 100 км с велосипед и няколко часа по-късно нови 100 км с бягане. Шампионът при тях ще стане известен по обед в неделния ден.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. И това лято за постигане на тази цел помагат доброволци. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където участниците ще могат да релаксират, а по трасето са изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

Ясни са новите шампиони на България в планинското колоездене за 2020

На 19-20 септември под връх Мечи чал се проведе едно от най-важните и очаквани събития в календара на планинското колоездене, а именно ...

И тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Можете да следите резултатите в реално време на следния линк: https://racetimingbg.com/live-results/#0_7C7CF4

Още много информация ще намерите в сайта на Витоша100 на следния линк: http://vitosha100km.bg/

За всякакви въпроси и информация се обръщайте към: obikolkanavitosha100km@gmail.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт в бизнеса: Ключът към повишената продуктивност

Милица Мирчева подобри националния си рекорд на 5 км, силно бягане и за Иво Балабанов

134 дни до Париж 2024: Един от най-големите грабежи в историята на олимпийските игри (ВИДЕО)

Антъни Иванов намекна, че повече няма да се състезава за България

Кой е най-добрият колоездач в света?

Скандално: България рискува да остане без щангисти на Олимпийските игри в Париж?

Отхвърлиха жалбата на Антъни Иванов, плувецът трябва да плати близо 30 хил. лева

Подадоха нов сигнал за злоупотреби срещу шефа на щангите

Иво Балабанов и Милица Мирчева атакуват националните рекорди на 5 км шосе

Роден боксьор се сдоби с олимпийска квота и се прицели в златото в Париж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт