330 дни до Париж 2024: Уилма пребори детски паралич, за да се качи на олимпийския връх

3227
330 дни до Париж 2024: Уилма пребори детски паралич, за да се качи на олимпийския връх
Снимка: Getty Images/Колаж Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

В историята си светът е виждал милиони примери за силата на човешкия дух. Такъв е и този на американската спринтьорка Уилма Рудолф, която успява да пребори детски паралич, за да триумфира с три златни медала от олимпийски игри.

Младата афроамериканка показа на целия свят, че няма невъзможни неща и се превърна в една от най-известните чернокожи жени в историята на САЩ. Постижението на Уилма Рудолф продължава да бъде пример за редица атлетки по света, някои от които най-вероятно ще се състезават следващото лято на Олимпийските игри в Париж.

Животът на Рудолф е изпълнен с препятствия

Уилма Рудолф се ражда преждевременно на 23 юни 1940 година близо до Кларксвил, Тенеси и тежи едва 2 килограма. Като малка страда от множество болести, включително изкарва пневмония и скарлатина. Едва на пет години Уилма е диагностицирана с детски паралич, причинен от полиовирус. Бъдещета звезда успява да пребори полиомиелита, но губи силата в левия си крак.

Рудолф прекарва голяма част от детството си, носейки специална шина на крака. Тъй като по онова време медицинските услуги за афроамериканци в Кларксвил са доста ограничени, тя и майка ѝ са принудени всяка седмица да пътуват 80 километра, за да стигнат до Нашвил и тя да се подложи на лечение. Хора от семейството на Уилма също така масажират крака ѝ по четири пъти на ден. На младата жена е предписана и ортопедична обувка.

Уилма Рудолф

В крайна сметка, след тези неимоверни усилия, положени от нея и близките ѝ, тя успява да се пребори с детския паралич и да възвърне силата в левия си крак. На 12-годишна възраст Уилма успява отново да се научи да ходи без шина и без ортопедичната обувка.

Първите стъпки на Рудолф в леката атлетика

Рудолф влиза в гимназия Бърт в Кларксвил, където развива любов към леката атлетика и баскетбола. В десети клас тя е забелязана от Ед Темпъл, който по това време е треньор на тима по лека атлетика на колежа Тенеси Стейт. Той кани младата надежда на летен лагер с неговия отбор.

На 16-годишна възраст Рудолф, която е още в гимназията отива на проби за олимпийския отбор на САЩ по лека атлетика. Младата дама успява да покрие норматива и става най-младият член на тима за Игрите в Мелбърн през 1956-та. Уилма трябва да се състезава на 200 метра спринт, но отпада още в квалификациите. Тя обаче получава място в щафетата 4 по 100 метра заедно с Изабел Даниелс, Мей Фагс и Маргарет Матюс. Четирите американки се представят много силно и печелят бронзов медал.

Уилма Рудолф

След Игрите в Мелбърн Уилма Рудолф се прибира в Тенеси, където показва медала си на своите съученици в гимназията и се зарича, че ще спечели злато на Олимпийските игри през 1960-та в Рим. През 1958 година спринтьорката отива да учи в колежа Тенеси Стейт и избира Ед Темпъл за свой треньор.

Следват множество победи преди да получи квота за Игрите в Рим. Това става по време на квалификациите в Абилейн, Тексас, където Рудолф поставя рекорд на 200 метра, който остава непобеден в следващите осем години. Тя също така печели и квота за спринта на 100 метра.

Олимпийските игри в Рим и трите златни медала

На Олимпийските игри в Рим през 1960-та Уилма се състезава в три дисциплини – на 100 метра, на 200 метра и в щафетата 4 по 100 метра. Тя завършва първа в най-късата дистанция като става първата американка, която печели златен медал в дисциплината след Хелън Стивънс (б.а - Игрите в Берлин през 1936-та).

Уилма Рудолф

На 200 метра Рудолф също отвява конкуренцията и печели златото, а в първото си бягане поставя и олимпийски рекорд с време от 23,2 секунди. Следва победа и в щафетата 4 по 100 метра, в която американските поставят световен рекорд на полуфиналите с време от 44,4 секунди. Уилма пък става първата американка, която печели три златни медала от една олимпиада. Тя също така получава и прякора „Черната газела“.

Уилма Рудолф става една от най-известните жени в САЩ

След успехите си на Игрите в Рим Уилма Рудолф става световна звезда заедно с други американски атлети като боксьора Касиус Клей, който по-късно се прекръства на Мохамед Али, баскетболиста Оскар Робъртсън и десетобоеца Рафър Джонсън. Младата шампионка се завръща в Кларксвил след кратко европейско турне и на 4 октомври 1960-та градът празнува „Денят на Уилма“. Около 1100 души се включват в празненствата по случай знаменития успех на атлетката.

Уилма Рудолф

Рудолф пък се превръща в една от най-известните чернокожи жени в САЩ. Тя получава десетки покани за интервюта, телевизионни предавания, реклами и фотосесии. През 1962-ра, на едва 22 години, Уилма слага край на своята състезателна кариера. По това време тя държи световните рекорди на 100, 200 и 4 по 100 метра. Решението ѝ изненадва американския народ, но тя обяснява, че е преценила да се откаже, докато е на върха.

След това Уилма завършва обучението си в колежа Тенеси Стейт и взима диплома за начален учител. Олимпийската шампионка става посланик на САЩ в редица спортни събития, както и активист за правата на чернокожите в Америка. Рудолф също така започва да преподава в своето начално училище, както и да бъде треньор на тима по лека атлетика.

Заветът на Уилма Рудолф

Уилма Рудолф

През 1994-та Уилма Рудолф е диагностицирана с рак на мозъка и рак на гърлото. Състоянието ѝ се влошава рязко и тя умира на 12 ноември 1994-та на едва 54-годишна възраст.

Уилма Рудолф си отиде от този свят прекалено рано, но успя да остави своя завет – тя пребори редица болести и физическо увреждане, за да стане най-бързата жена на света за времето си. Спринтьорката направи и нещо още по-важно – тя стана модел за подражание на редица чернокожи жени и атлетки и ги научи, че трябва да се борят за правата си без значение пред какви изпитания са поставени.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 337 дни до Париж 2024: Бъбривецът, който не знаеше какво е маратон, а стана олимпийски шампион

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

78 дни до Париж 2024: Спаси хиляди на Игрите в Атланта, но бе обвинен в ужасно престъпление

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Шампионки: Българските грации завоюваха 11 медала от Европейската купа (СНИМКИ)

Нокаут за 8 секунди: 15-годишният Майк Тайсън с демонстрация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт