Изкуствен интелект за сигурни спортни залози - възможно ли е?

12165
Изкуствен интелект за сигурни спортни залози - възможно ли е?
Снимка: iStock/Guliver

Светът на залозите е съставен главно от два типа хора - такива, които предлагат възможности за залози и такива, които залагат на тези предложения. Естествено, че първите са букмейкърите и са доста по-малко от втория тип. Съществуват много професионални анализатори, които се занимават единствено със спортни залози. Това е начинът им на прехрана, а основото, което правят е да познават изходите на различни спортни събития. Това обаче не е никак лесна задача. Намираме се в ерата на развитите технологии и вече се говори за иновация в спортните прогнози, която може да преобърне нещата. В основата на всичко това лежи изкуственият интелект, а големият въпрос е дали той може да се справи с букмейкърите.

Каква е идеята за залозите чрез изкуствен интелект?

Технологичният свят получи доста голямо признание от букмейкърите и те се възползваха от това да приложат много от новите технологии в своя набор от услуги. Сред използваните техники са мобилните залози, възможността за казино игри на живо, залозите с виртуална реалност. Някои от тези технологии са интегрирани в букмейкъри като Efbet, но други предстоят да бъдат реализирани. Повече информация за наличните технологични нововъведения в света на онлайн букмейкърите четете в сайта Nostrabet.com. Може би е време технологиите да заработят срещу букмейкърите. Точно това ще се надяват да постигнат иноваторите, които ще опитат да интегрират в едно изкуствения интелект и спортните залози. Какво ще се получи от тази комбинация, все още не е ясно. Знае се обаче каква е целта на цялото това начинание.

В наши дни съществуват компании, които се занимават с анализа на различни спортни събития. Те събират информация преди, по време на и след самото събитие. Всички данни се трупат, за да се получи една богата база с различна информация за даден играч или отбор. Към всичко това се прибавят предлаганите букмейкърски коефициенти, които също се анализират, за да може самата компания да си даде сметка за възможните изходи. Тук е моментът да се замислим дали се следят ставките в борсите за залози, каквато Betfair предлага на своите клиенти. Прочетете повече в раздел със спортна борса за Betfair в сайта на Nostrabet. Особеността им е, че при тях потребителите поставят коефициентите, а не букмейкърите. В крайна сметка, всичко това предоставя едно доста голямо предимство за тези хора пред обикновените залагащи, които не разполагат с тези данни. Бъдещата задача е всичко да се прави от компютър, защото това би било много по-лесно, бързо и удобно. Целият процес се извършва, за да се направят анализи и модели на определени срещи. За футбола например е ясно, че един мач се играе точно определено време, в самата игра има повтарящи се дейности, а и правилата винаги са едни и същи. Идеята е да се изследват стотици хиляди събития, които ще предложат различни шаблони на случващите се действия. Целта е да се създаде изкуствен интелект, който да намира тези повтарящи се шаблони. Ако това се осъществи, печалбата е гарантирана.

Докъде се е развила тази технология?

За създаването на подобна технология се изисква много труд, време и определено финансиране. Добрата новина е, че няма да се стартира от нулата, защото технологията е достигнала някаква точка от своето пълно развитие. Футболът печели от това. Изкуственият интелект може да проследява топката и играчите в даден мач. Използва се пряко предаване от самата среща, за да може софтуерът да се настрои така, че да разбира кой отбор владее топката и къде се намира тя. Това наподобява платформите за залози на живо в букмейкърски сайтове като Bet365, които работят по подобен начин. Разликата е, че двуизмерната графика, която се създава от изкуствения интелект, има за задача да изучи постройката на играчите при гол. По този начин се съставят модели, по които може да се предскаже дали има добър шанс за гол, анализирайки позицията на играчите. Един от недостатъците на тази технология е, че анализира и повторенията.

Целта е да се видят положенията, при които даден отбор или играч отбелязва попадение най-често. Обяснението на това е, че гол за даден играч от центъра на терена, когато пред него е целият противников състав, е нещо, което се случва много рядко. Друг модел обаче, който например представя Лео Меси да излезе лице в лице с вратаря, означава почти сигурен гол. Целта на изкуствения интелект е да научи тези тънкости за различни играчи и отбори, за да може да се анализират модели и да се предвиждат различни ситуации.

Как ще реагират на това букмейкърските компании?

Големите букмейкъри винаги са били в тясна връзка с технологиите. Участват в тяхното развитие, за да получат максимални ползи от тях. В сайтове като Nostrabet винаги има актуална информация за иновациите, които някои букмейкъри постигат. Такива са виртуалните залози, които букмейкърската компания Winbet вече предлага от доста време. Ясно е, че новината за изкуствения интелект не е от най-приятните за букмейкърите. Ако технологията успее да се реализира напълно, то това би донесло доста главоболия на букмейкърите. Как ще я спрат, какви мерки ще вземат, не е ясно. Нека изчакаме първо тя да бъде създадена, след което ще видим и последвалите обстоятелства.

Дори да не се реализира напълно, технологията на изкуствения интелект може да донесе много добри позитиви. Не е задължително всички те да бъдат използвани в предвиждането на изхода от различни спортни срещи, ако са по-подходящи другаде. Освен всичко, изкуственият интелект ще улесни доста събирането на определена информация от спортните събития. Тя може да бъде много пълна и изчерпателна, помагайки не само на залагащите, но и на всички, които се занимават с конкретния спорт. Каквото и да се случи накрая, със сигурност ползите ще бъдат много повече. Единственото разочарование би било проектът да не стигне до пълното си реализиране и да не може да се създаде технология за предсказване на спортни срещи. Всичко друго би било крачка напред в развитието на изкуствения интелект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com