Как букмейкърите успяват да са винаги на печалба?

15693
Как букмейкърите успяват да са винаги на печалба?
Снимка: Thinkstock

Броят на хората, които се забавляват със спортни залози нараства постоянно. Това се поражда и от факта, че онлайн букмейкърите са широко достъпни за цялата аудитория на залаганията. В тази сфера винаги се появяват нови и нови играчи, които се впускат в необятното пространство на онлайн залозите. Много от тях се питат, както и може би някои от вас, как букмейкърските компании определят коефициентите и шансовете за дадено събитие да се случи? И как винаги те остават на печалба от целия този процес? Тук някои могат да кажат, че има много повече залагащи, които губят, отколкото да печелят. От друга страна обаче, букмейкърите изплащат и доста солидни печалби, особено когато се случат някои по-непредвидими събития. Такива, като титлата на Лестър в Премиър Лийг, което доведе до това букмейкърът Bet365 да изплати няколко милиона печалби на заложилите. Изводът е, че компаниите не могат да си осигурят оцеляване в бизнеса чрез подобни сметки. Тайната се крие в термина маржин. За едни от топ букмейкърите с ниски маржини у нас може да прочетете в сайта silentbets.com, който представя различните характеристики на отделни компании. Нека обаче разкажем малко повече за маржина и къде се прилага той.

Маржинът е преди всички

Най-важното, което даден букмейкър трябва да определи в своята политика, е маржинът. Той се прилага в коефициентите за различните пазари и събития. Маржинът представлява сумата, която струва направеният залог. С други думи, това е печалбата, която даден букмейкър прави, независимо от развитието на събитието и залозите. Така се получава сигурната печалба за букмейкърите. Ако имате желание да се изявявате като такъв, то Спортната Борса на Betfair е доста добро място, където да го сторите. Когато букмейкърите определят своите коефициенти за дадено събитие, шансът за възможните изходи от него винаги трябва да бъде по-голям от 100%. А числото, което е над 100-те процента, е самият маржин. Нужно е да разберете идеята за определяне на коефициентите, за да схванете целия смисъл.

Как се определят коефициентите?

Всяка една букмейкърска компания разполага с екип от трейдъри, чиято задача е да преценят възможните изходи от дадено събитие и да определят подходящи коефициенти. Такива, които да им донесат печалба или маржин. Тези хора трябва да анализират и оценят възможните изходи за събитие. Нужно е да бъде постигнат баланс между различните изходи, за да може букмейкърът да спечели приблизително еднаква печалба, без значение как завърши самото събитие. Ето защо коефициентите се променят с течение на времето и почти никога не са същите, с които букмейкърът е открил събитието и пазарите в сайта си. Ставките се сменят, защото много хора започват да залагат големи суми пари на определен изход. Това налага намаляване на коефициента, за да може балансът в целия залог да бъде постигнат. Подобна промяна на коефициентите е характерна и при залозите на живо, които букмейкърът Еfbet предлага за доста голям брой събития. Независимо дали залагате на живо или преди началото на даден мач, в посочените коефициенти винаги има определен маржин.

Изкуствен интелект за сигурни спортни залози - възможно ли е?

Светът на залозите е съставен главно от два типа хора - такива, които предлагат възможности за залози и такива, които залагат на тези п...

Лесно може да си обясните ситуацията с един футболен мач, в който има 3 възможности за краен изход от двубоя. В Интернет има калкулатори, които могат да ви покажат процента на шансовете, за които отговарят поставените коефициенти. Запомнете обаче, че винаги процентното съотношение ще надвиши 100%. Точно от разликата идва и печалбата за букмейкърите.

Кой маржин да изберете?

Тук няма две мнения по въпроса, тъй като е пределно ясно, че трябва да изберете по-ниския маржин. Ако се питате какво означава това, то нека поясним, че по-ниският процент на маржина ви гарантира по-високи коефициенти за определените събития. Когато печалбата за даден букмейкър е по-висока, тогава коефициентите, които ви предлага, ще бъдат по-ниски от тези на други компании. Ето защо експертите от Silentbets препоръчват да изберете букмейкър с по-нисък процент на маржина. В България има доста букмейкъри, какъвто е Winbet, които може да проучите за процента на печалбата, осигурявана чрез коефициентите. Все пак това е тяхната цел. Това е същността на бизнеса, в който участват. Системата им на работа донася големи приходи, които са напълно достатъчни да покрият всички печалби на различните залагащи.

Повечето играчи на спортните пазари се целят в печалбата от определен залог, но сериозните букмейкъри имат за задача да натрупат печалба в дългосрочен план. На тях не им е нужна мигновена печалба от крупна сума. Тя се постига плавно, като се задоволяват изискванията на клиентите, предлагайки им ниски маржини. Това води до по-високи коефициенти за тях, както и повече залози при конкретната букмейкърска къща. В портфолиото на много букмейкъри присъстват различни промоции и бонус оферти, с които се цели привличането на повече клиенти. Истинската работа на букмейкърите обаче е в създаването на коефициенти, които да бъдат едновременно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт