Над 1 500 участници събра инициатива за по-чист въздух на София

2053
Над 1 500 участници събра инициатива за по-чист въздух на София
Снимка: Тодор Шабански

Над 1 500 бяха участниците в традиционната инициатива Велошествие и крос „София кара колело и тича за по-чист въздух“, което се превърна в най-масовото събитие досега през годината. Още от рано сутринта на площад Народно събрание започнаха да се събират най-нетърпеливите, а в 11:00 ч. на старта застанаха близо 1 200 колоездачи. Веднага след тях потеглиха и бегачите по маршрута от Парламента през Орлов мост, покрай Перловската река до НДК и след това, по булевард "Витоша", до входа на Южния парк. Там ги очакваха няколко забавни игри, детски надпревари, демонстрации, много настроение. Всеки финиширал получи специална грамота за участието си в тазгодишното издание.

Събитието се организира от „София – Европейска столица на спорта“, Столична община и Центърът за градска мобилностпри стриктно спазване на необходимата дистанция и на здравните разпоредби. Домакините бяха осигурили дезинфектанти и безплатни маски за лице за всички желаещи да се включат. Отделно бяха разчертани коридори за дистанция между участниците, преди да потеглят по трасето. Стартът бе даден от доцент доктор Тодор Чобанов – заместник-кмет на София. „Нашия град обича велосипедния спорт. Столична община прави масксималното за да може повече хора да карат колело, защото това означава повече здраве, повече чист въздух, повече зеленина. Благодаря на Фондация „София – европейска столица на спорта“, на Центъра за градска мобилност и на Общинска полиция за добрата организация. Днес всички тук сме на един празник. Пожелавам добро настроение и успех в днешното събитие“, каза Чобанов в краткото си приветствие към участниците.

Първо състезание по шосейно колоездене във Враца стартира на 25 май

За първи път от десетки години ще се проведе състезание „Купа Враца“. Спортната проява ще се състои на 25 май. Oрганизатори...

Всеки от ентусиастите получи специална фланелка и балон, с който да украси празнично велосипеда си. Стартът на бегачите бе даден от Анатоли Илиев - заместник-председател на Фондация "София - европейска столица на спорта". Колоната по традиция бе поведена от легендарни български състезатели и част от младите надежди на родния и световния спорт.

Отново на старта бе Евгения Раданова, която се слави не само с 3-те си медала от зимни олимпиади, но и с това, че тя е единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина през 2004 г. Пред парламента с велосипед беше и Йордан Йовчев - един от най-класните гимнастици в световната история за всички времена, спечелил 4 олимпийски медала. До тях беше направилата наскоро пробив в световното фигурно пързаляне Александра Фейгин и най-новата млада звезда на българския спорт – единствената ни медалистка от последната младежка олимпиада Мария Руневска. Талантливата хокеистка спечели бронз със сборния тим на завършилите през януари в Швейцария младежки олимпийски игри. В пъстрата колона имаше групи любители на колоезденето от няколко посолства в България, хора на изкуството и бизнеса.

Велошествието и кросовото бягане нямаха състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут бе с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по-красива и зелена българска столица. „София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече 5-та поредна година, заедно с още над 100 активности в календара, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Спортният празник включваше с демонстративни надпревари за деца с малки велосипеди, в които се включиха над 400 малчугани. На специални щандове и палатки специалисти показваха на най-малките какви са новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело.

Стотици се включиха в състезание за планинско колоездене

Над 150 любители на планинското колоездене се включиха във второто поред състезание „XCO Княжево“, разказа за БГНЕС председ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

"Пас към миналото": Полет към една мечта

Прекрасно! Европейска титла по бокс за България при младежите

Сестри Стоеви завоюваха олимпийска квота за Париж 2024 и европейско сребро (СНИМКИ)

Ансамбълът на България завърши Световната купа със сребро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт