От шампионати на закрито до световен рекорд на открито: "Бегачите" през януари 2024 г. (ОБЗОР)

5954
От шампионати на закрито до световен рекорд на открито: "Бегачите" през януари 2024 г. (ОБЗОР)
Снимка: atletikabg.com

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Първият месец от новата 2024 година започна вълнуващо за бегаческата общност - и на закрито, и на открито. В България лекоатлетическият сезон в зала започна с Международния турнир "Академик", за да продължи и с два национални шампионата за юноши и девойки под 18 и под 20 г. В чужбина пък бе поставен изумителен световен рекорд, но на открито.

Параатлетът Християн Стоянов номер 1 при спортистите с увреждания

Рубриката "Бегачите" проследи най-интересните събития през януари. В началото на месеца параатлетът Християн Стоянов бе избран за Спортист №1 с увреждания за 2023 година. Роденият в Габрово състезател заслужи наградата след втората си световна титла на 1500 метра при параатлетите. Освен номер 1 при спортистите с увреждания, Християн се доказа като шампион и сред атлетите без увреждания.

Християн Стоянов

Целите на Милица Мирчева в маратона

Няколко дни по-късно рубриката "Бегачите" на Actualno.com разкри къде ще бъде първото състезание на най-добрата ни състезателка в маратона Милица Мирчева, както и нейните амбициозни цели за 2024 година. Тя стартира годината на Международния маратон за жени в Осака на 28 януари, където даде резултат от 2:32:03 часа - трето най-добро време в кариерата ѝ.

Мирчева с трети най-силен резултат в маратона в Осака

Милица направи много бърз старт, като в първите километри се движеше с под 3:25 мин/км. Впоследствие тя не успя да задържи скоростта си и остана на около 5 минути от олимпийския норматив за Париж 2024. Очаква се възпитаничката на Йоло Николов да запише нов старт в маратона в преследване на време от 2:26:50 ч., или поне по-бърз резултат от националния ѝ рекорд, който е 2:29:23 ч.

Милица Мирчева

Иво Балабанов с убедителна победа на 3000 метра

Друг възпитаник на Йоло Николов - Иво Балабанов, започна сезона с убедителна победа на 3000 метра на Международния турнир "Академик" в София, давайки резултат от 8:12.26 мин. Състезанието протече при много голям интерес и сериозна конкуренция в сравнение с последните няколко години, особено в бягането на 3000 метра при мъжете, където 11 атлети слязоха под 9 минути.

Националните шампионати по лека атлетика за юноши и девойки 

В уикендите 20-21 януари и 27-28 януари се проведоха националните шампионати за юноши и девойки под 20 г. и под 18 г. (резултати). Мина Младенова от "Олимп 97" Силистра остана на секунда и три стотни от европейски норматив на 800 метра за девойки под 18 г., спирайки хронометрите на 2:15.23 мин. Тя ще може да атакува отново европейския норматив по време на Балканиадата за юноши и девойки под 20 г. на 4 февруари.

Иво Балабанов

Световен рекорд на 10 км шосе за жени

И докато в България сезонът на закрито е в разгара си, испанският град Валенсия за пореден път се превърна в арена за поставяне на световен рекорд на шосе. 22-годишната кенийка Агнес Нгетич счупи световния рекорд на 10 км за жени, като посредата на трасето мина и с най-добър световен резултат на 5 км. Тя се превърна в първата жена, която слиза под 29 минути на 10 километра, давайки резултат от 28:46 мин. - с 28 секунди по-бързо от предишния световен рекорд.

Годишни награди на бегаческото общество

През месец януари се проведе и едно от най-големите събития сред общността на любителите бегачи в България - Годишните награди на бегаческото общество. На церемонията бяха отличени най-добрите любители бегачи на България за 2023 година в 9 различни категории. Събитието показа, че бегаческата общност в страната става все по-голяма и все по-сплотена от споделената страст - бягането.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": С доказан треньор зад гърба си: 20-годишният Николай Кауфман мечтае за рекорди в дългите бягания

Годишни награди на бегаческото общество

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт