"Пас към миналото": Левски изпуска титла след "случаен" гаф срещу ЦСКА

5931
"Пас към миналото": Левски изпуска титла след "случаен" гаф срещу ЦСКА
Снимка: Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

В средата на 60-те години на ХХ век ЦСКА отстъпва на Левски в голямото футболно съперничество. Три години поред "червените" не успяват да спечелят титлата, като дори изпадат до срамното 11-о място. През сезон 1965/66 обаче ЦСКА успява да се върне на върха, макар и със сериозна помощ от "съдбата", която по това време се определя от ЦК на БКП.

Не е тайна, че по това време отборът на войската се ползва с протекции от партията. Дългата ръка на БКП прозира именно през сезон 1965/66, когато скандален административен гаф поставя Левски в невиждана ситуация - да няма резерви във Вечното дерби и да трябва да разчита на вратар като полеви играч.

Левски 1964/65

Как ЦСКА обръща битката за титлата с Левски през сезон 1965/66

През март 1966 г. Левски е убедителен лидер в първенството, като е преследван от Славия. На този етап от сезона никой не счита, че ЦСКА може да се намеси в битката за титлата. През следващия месец обаче "сини" и "червени" трябва да изиграят два мача помежду си в рамките на 18 дни. А този на 28 април 1966 г. остава паметен в родния футболен фолклор.

На тази дата се случва и "случаен" административен гаф - Левски остава със само две записани резерви за Вечното дерби. И това са нападателят Симеон Николов и стражът Борис Александров. Първият се появява в игра още в 15-ата минута. На пейката остава само резервният вратар. А в 55-ата минута той също влиза на терена, но заменяйки Александър Костов, който се контузва.

Тодор Живков сваля ЦСКА - Левски от ефир

"Сините" остават без записани резерви във Вечното дерби

Борис Александров застава под рамките на вратата на Левски, докато титулярният страж Бисер Михайлов преминава в защитната линия. В продължение на повече от половин час той трябва да играе на нетрадиционната позиция. ЦСКА печели мача с убедителното 3:0 и успява да скъси изоставането си до върха в класирането.

В следващите кръгове се случват и още няколко странни събития, за да може да се обърне развоят на битката за титлата. Първо Марек Дупница се хвърля на живот и смърт в двубоя си срещу Левски: кракът на Георги Соколов е счупен на три места, а "сините" губят нови ценни точки след равенство 2:2.

След това пък ЦСКА прави обрат срещу Марек от 0:2 до 3:2, докато Левски пада срещу Черно море. Двубоят на "червените" в Дупница е прелюбопитен: треньорът им умишлено забавя началото на двубоя, за да може да започне след този на Левски. Треньорът на Марек Димитър Миланов – Пижо пък не е на резервната скамейка, защото бил червена легенда...

ЦСКА сезон 1965/66

Нареждане да паднеш от отбора на войската

В последния кръг ЦСКА бие Черно море, а този мач също оставя любопитни истории за футболния фолклор. Треньорът на варненци влязъл в съблекалнята преди мача и казал на играчите си, че трябва да паднат с един гол. Такова било "нареждането". Гостите от Варна обаче набързо допуснали три гола. След това ЦСКА получил дузпа, а при нея вратарят Симо Нинов питал Иван Василев къде ще стреля, за да се хвърли в другия ъгъл.

В тези истории вероятно има и доза митологизъм. Но пък този митологизъм се ражда и от невероятно навързаните случайни събития около обрата в битката за титлата през сезон 1965/66 - от административния гаф с Левски, оставил "сините" без резерви в дербито срещу ЦСКА, та чак до "нареждането" до Черно море да падне с един гол разлика срещу "червените". И това е само една малка част от богатия фолклор на българския футбол...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Кървавият гол на Гонзо и пропускът на Бербатов

Дебютът на Стоичков за националния отбор на България

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Най-бързите 800 метра от българин за века: "Бегачите" през април 2024 г. (ОБЗОР)

Ивет Горанова гостува на българско училище в Кипър по повод 15-годишен юбилей (СНИМКИ)

Страхотно! България ще има представител във фехтовката на Олимпийските игри в Париж

Спорт по телевизията днес - 29 април 2024 г.

Прекрасно! България има европейски шампион по бокс (ВИДЕО)

Страхотен Кристиян Василев взе квота за Олимпийските игри в Париж

Злато! Светлана Каменова завоюва европейска титла в бокса

Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com