Спортната 2017-та година: България намери своя светъл лъч

1364
Спортната 2017-та година: България намери своя светъл лъч
Снимка: Getty Images/Gulliver

В сравнение с 2016 година, 2017-та не беше изпълнена с толкова ярки световни спортни събития. Изминалата година обаче едва ли ще бъде забравена лесно и голямата заслуга затова има най-добрият български тенисист и световен номер 3 Григор Димитров. Той успя да покаже на родния фен, зажаднял за успех, че все още има някой, който да прославя страната ни на спортното поле и да ни кара с трепет да очакваме всеки следващ негов мач. 

Григор Димитров - светлият лъч

Гришо: Тенисът не може да бъде единственото нещо в живота ми

Българският тенисист Григор Димитров даде обширно интервю за италианския вестник "Ла Република", в което говори за кариерата, личния си...

Ако има нещо, с което в България да запомним изминалата спортна 2017 година, то със сигурност това е представянето на Григор Димитров. Българинът най-накрая излезе на голямата сцена и показа защо през всички тези години беше сочен за един от най-големите таланти в тениса. 26-годишният тенисист от Хасково сбъдна мечтата си за участие на заключителния турнир на ATP в Лондон, където взимат участие най-добрите 8 за годината. Григор не само, че взе участие, а го направи и по незабравим начин, стъпвайки на върха, което го изкачи до номер 3 в световната ранглиста. Това беше перфектният завършек на най-силния сезон на хасковлията в кариерата му досега.

Григор стартира годината с титла в Бризбън, през февруари предизвика огромен интерес на турнира в София, където зарадва родните фенове с още една титла. Малко преди участието си на турнира в България, Григор стигна до полуфиналите на Australian Open. Там, двамата с Рафаел Надал направиха спиращ дъха двубой, но за наше съжаление Гришо отпадна след 5-сетова битка. Последваха няколко месеца, в които българинът имаше спад във формата си - той буквално проспа сезона на клей, на "Уимбълдън" игра апатично и загуби с 0:3 сета от бъдещия шампион Роджър Федерер и отпадна в третия кръг на US Open, точно когато цяла България очакваше големи неща от него. Причината за надеждите за "лудо американско лято" беше представянето на Гришо точно преди US Open. Димитров спечели Мастърс-а в Синсинати без да загуби нито един сет. Това беше първата титла за Григор от толкова висока категория. С представянето си през следващите месеци 26-годишният тенисист си осигури място на ATP Лондон, което бе и голямата му цел. Там той спечели и трите си мача в груповата фаза, след което победи Джак Сок на полуфиналите и се наложи над Давид Гофен в много тежък трисетов финал, за да спечели най-престижния турнир в тениса извън четирите от Големия шлем. Заслужено Григор стана и Спортист на годината на България.

Кубрат Пулев

С усърдни и всекидневни тренировки спортистите се готвят да изпълняват поставените си цели една след друга. Всеки има свой график, който да следва и по който да се ръководи за една успешна година. 2017-та година обаче със сигурност не мина по желания начин за най-добрия българския боксьор – Кубрат Пулев. Кобрата трябваше да излезе в мач за световната титла срещу Антъни Джошуа през октомври. Поради контузия обаче българинът се отказа едва две седмици преди уречената дата. Именно този бой Кобрата искаше още от началото на годината, но трябваше доста да почака и дори да се изправи срещу още един противник преди това.

Още през януари месец се заговори за големия мач, но тогава от щаба на Джошуа не бяха особено развълнувани от идеята британецът да излезе на ринга срещу Пулев. Основната причина за това беше финансова, тъй като от елита на световната тежка категория най-нисък зрителски интерес в Европа предизвиква именно Пулев. Освен това българинът трябваше да изчака и зрелището между вече оттеглилия се Владимир Кличко и Антъни Джошуа и едва тогава да се изправи срещу победителя от епичната битка. Така се стигна до решението на Кубрат да организира своя втори мач в България. Българинът победи без затруднения американеца Кевин Джонсън в зала „Арена Армеец” и това остана единственият му бой за годината. Сега предстои нова година с надежда, че Кобрата ще стигне до така желания сблъсък за световната титла.

Григор Димитров е "Спортист на годината"

Григор Димитров бе избран за “Спортист на годината” на България за втори път в кариерата си. Най-добрият ни тенисист е №1 з...

Лудогорец, Първа лига и националният ни отбор

Българското футболно първенство може да не предоставя на запалянковците висококачествена игра, но емоция на и особено извън терените не липсва. И тази футболна година в Първа лига не поднесе някаква голяма изненада, а по-скоро всичко се разви по обичайния сценарий. Лудогорец без никакви проблеми стана шампион за шести пореден път, но не успя да направи златен дубъл. Ботев Пловдив постигна страхотен успех и спечели Купата на България след победа именно над разградчани на финала. Разградският тим се представи впечатляващо и в евротурнирите през есента и излезе от групата си в Лига Европа, за да си осигури място на 1/16-финалите в турнира, където през февруари ще играе срещу европейския колос Милан.

До този момент обаче все още има интрига в Първа лига и изглежда, че тази година няма да е толкова лесно за отбора на Димитър Димитров да спечели титлата за седма година. ЦСКА-София, който след есенния полусезон изостава със само една точка от Лудогорец в класирането, със сигурност ще опита да преследва докрай шампиона и след подновяването на шампионата.

Левски, от друга страна, донякъде разочарова, въпреки привличането на много сериозни имена – италианския треньор Делио Роси и бившите звезди от Висшата лига Габриел Обертан и Жорди Гомес. За „сините” като основна цел остава Купата на България, като на полуфинала ще се изправят именно срещу „червените”.

За националния отбор на България и тази година не беше особено ползотворна. Световните квалификациите завършиха разочароващо, въпреки че годината донесе впечатляващи домакински победи над Холандия и Швеция. Като гости обаче момчетата на Петър Хубчев се представиха изключително слабо и взеха само една точка от пет мача. Така, и през 2018 година националния ни тим няма да вземе участие на голям турнир - в случая Световното първенство по футбол в Русия.

Светът през 2017 година: Първата година от управлението на Доналд Тръмп (II част)

Направи ли Доналд Тръмп Америка отново велика през първата година на управлението си? На 20 януари 2017 г. магнатът милиардер положи кл...

Вълшебната година на Реал Мадрид

Изминалата година определено беше годината на Реал Мадрид. Отборът на Зинедин Зидан записа постижение, което нито един друг отбор не бе правил досега – защити трофея си от Шампионска лига. Испанският гранд триумфира за 12-ти път в най-престижната клубна надпревара, като на финала победи Ювентус с 4:1. Голямата звезда на "белия балет" Кристиано Роналдо отбеляза 10 гола от фазата на 1/4-финалите нататък и беше с най-голяма заслуга и за спечелената титла в Ла Лига. Това донесе на Роналдо през декември за пети път в кариерата му Златната топка и го изравни с големия му съперник Лионел Меси, който също е печелил най-ценното индивидуално отличие пет пъти, а двамата неизменно доминират в класацията вече 10 поредни години. През декември за втора поредна година възпитаниците на Зидан спечелиха и Световното клубно първенство. Иначе настоящият сезон не е сред най-добрите за мадридчани, които вече сериозно изостават от Барса в надпреварата за титлата, а освен това ден преди Коледа загубиха с 0:3 насред "Сантяго Бернабеу".

Волейбол

През 2017 година любителите на волейбола се насладиха на много интересни турнири мачове. През годината имаше две големи първенства – Европейско първенство за мъже и жени. България взе участие и в двата турнира на Стария континент, но класиранията бяха приети по-скоро като разочароващи.

Момчетата на Пламен Константинов не бяха сочени сред фаворитите, едва ли е имало волейболен фен у нас, който да не се е надявал, че "лъвовете" имат сили да подобрят или поне да повторят представянето си от последните еврофинали, където завършихме четвърти. За жалост, тези очаквания на мнозина се потвърдиха и този път българите не успяха да намерят място в топ 4, отпадайки на четвъртфиналите от състава на Сърбия.

Светът през 2017 година: Първата година от управлението на Доналд Тръмп (I част)

Направи ли Доналд Тръмп Америка отново велика през първата година на управлението си? Всеки сам може да си отговори на този въпрос - по...

Големият успех беше на клубно ниво. При жените във вътрешното първенство отново Марица бе без конкуренция, като стигна до титла. По-впечатляващото обаче беше класирането на пловдивчанки в групите на Шампионска лига - прецедент в българския волейбол.

Художествена гимнастика

И тази година момичетата от ансамбъла блестяха с изявите си. В рамките на календарната 2017 година грациите спечелиха няколко първи места в кръгове от Световната купа, както и две втори места на Световното първенство. Това е ансамбълът по художествена гимнастика, който още в дебютната си година в новия състав стана световен вицешампион в многобоя.

Новата треньорка Весела Димитрова, която наследи оттеглилата се Ина Ананиева, избра петте титулярки да бъдат Симона Дянкова (капитан), Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Теодора Александрова. Момичетата определено показват, че традициите ни в този спорт са живи и тепърва ще носят още по-голяма радост на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт