WADA за допинга в Русия: Ставало е под чадъра на спортното министерство

807
WADA за допинга в Русия: Ставало е под чадъра на спортното министерство
Снимка: Guliver/Getty Images

Повече от 1000 руски спортисти в 30 вида спорт са били въвлечени в манипулиране на допинг проби. Прикриването на използване на допинг в руския спорт е било в безпрецедентни мащаби и се е случвало под чадъра на спортното министерство, се казва във втората част от доклада на независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън, предаде БГНЕС.

"Повече от 1 000 руски спортисти, състезаващи се в летни, зимни спортове и параолимпийски. Сред тях 503-ма са представители на летни спортове (82%) и 92-ма от зимни (18%). Сред тях има и футболисти. Всички те са получили изгода от държавната поддръжка на допинга в Русия. Ние установихме подмяна на пробите на 12 руски медалисти от Олимпиадата в Сочи. Машинации с допинг проби са установени при двама спортисти, завоювали четири златни медала на Зимните олимпийски игри през 2014 г. ", се казва във втората част от доклада, която бе представена днес в Лондон. Манипулациите са продължили и след Олимпийските игри през 2014 г., се твърди още в доклада.

Нова серия от документи за спортисти със забранени вещества

Руската хакерска групировка Fancy Bears публикува на сайта си поредната порция документи за употребата на допинг "по терапевтични причи...

Първата част бе изнесена на 18 юли и WADA тогава препоръча на Международния олимпийски комитет да отстрани Русия от участие в Олимпиадата в Рио де Жанейро.

МОК все пак взе решение да не отстранява Русия и повери на международните федерации в различните видове спортове да определят кой от руснаците може да пътува за Рио.

През месец май The New York Times публикува материал с изказвания на бившия директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри. По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт