12 000 музиканти свирят Чайковски в Каракас за рекорд на Гинес

2386
12 000 музиканти свирят Чайковски в Каракас за рекорд на Гинес
Снимка: iStock/Guliver

Залезът на слънцето в Каракас беше съпроводен от звуците на класическа музика, когато хиляди венецуелски музиканти изпълниха "Славянски марш“ на Чайковски, за да поставят рекорд за "най-голям оркестър в света". Обграденият от планини двор на Венецуелската военна академия приюти около 12 000 класически музиканти, които искаха да влязат в Книгата на рекордите на Гинес, предаде БГНЕС.

"Ако скъсате една струна, не спирайте. Ако изгубите партитурата, продължете наизуст, но не спирайте", каза 34-годишният диригент Андрес Давид Асканио преди изпълнението, съобщи АФП.

В петък, 13-ти: 300 ентусиасти поставиха световен рекорд по едновременно чукане на дърво

В опит за световен рекорд на GUINNESS WORLD RECORDS™ пред НДК в София се събраха 300 ентусиасти и чукнаха на дърво едновременно. ...

12-минутното произведение беше наблюдавано от около 260 одитори от KPMG, натоварени да се уверят, че всеки музикант спазва правилата за поставяне на нов рекорд, които включват забрана за споделяне на инструментите и свирене в продължение на поне пет минути по време на партитурата= През следващите 10 дни Гинес ще обяви дали Венецуела е изпреварила руския оркестър от 2019 г., състоящ се от 8097 музиканти, като най-голям в света.

Изпълнителите са събрани от публично финансираната венецуелска програма "El Sistema", която е основана през 1975 г. и оттогава осигурява обучение по класическа музика на хиляди деца от работническата класа. Густаво Дудамел, музикален директор на Парижката опера и Филхармонията на Лос Анджелис, е един от най-изтъкнатите възпитаници на програмата.

Папагали летяха над главите на младите музиканти в бели тениски, които следваха инструкциите на Аскано, показвани на голям екран. "За първи път в живота си виждам диригента на екран, но... се адаптирахме доста добре", каза 21-годишният цигулар Ернесто Лагуна, който пропътува близо 450 км от западния град Коро.

Ударните се включиха с бумтящи чинели по време на динамичната централна част на произведението на Чайковски от 1876 г., в което се смесват славянски, фолклорни и националистически елементи.

За Гинес: Момиче пише с две ръце 45 думи в минута

Индийско момиче на 16 години кандидатства за рекорд на Гинес с най-новото си постижение - написа 45 думи за минута едновременно с двете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com