20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020

870
20% ръст на стрийминга спаси музикалната индустрия през 2020
Снимка: IFPI

7.4% е глобалният ръст на музикалния пазар през 2020 година, съобщиха от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) – национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за България. Данните са от последния годишен доклад на IFPI за 2020-та и показват шеста поредна година на растеж. Общите приходи на индустрията през изминалите 12 месеца са достигнали 21.6 милиарда щатски долара.

Основен двигател за ръста на приходите през 2020 г. отново e стриймингът и най-вече неговата платена абонаментна форма, където е налице скок с +18.5%, спрямо предходната година. В края на 2020 г. потребителите на стрийминг услуги с платен абонамент по целия свят са вече над 443 милиона. Общите приходи от стрийминг (с абонамент и подкрепен от реклами) отбелязват общ ръст от +19.9% и достигат сумата от 13.4 милиарда щатски долара. Стриймингът се оказва с най-значителен дял от общите глобални приходи на индустрията за годината – цели 62.1%. Активното дигитално потребление компенсира в значителна степен спада при приходите от други форми на използване като продажбата на физически носители (с редукция от -4.7%) и приходите от колективно управление на права, (които в годината на COVID 19 и периодичния локдаун се сви със значителните -10.1% в световен мащаб).

На този фон България е част от световната тенденция за ръст при приходите от стрийминг услуги. "Страната ни има своята традиционна страница в IFPI Global Music Report 2021", отбелязва изпълнителният директор на БАМП Ина Килева. "С годишни приходи в общ размер от 8.4 милиона щатски долара обаче, нашият музикален пазар заема едва 57 място в глобалната класация между 70-те пазара, наблюдавани от световната организация на звукозаписния бизнес."

"Все пак и ние сме част от глобалната тенденция за нарастване на приходите спрямо предходната година (общият ръст у нас е +12.6%), въпреки пандемията и драстичната промяна, която социалната изолация наложи по отношение достъпа до музика. Физическите продажби, приходите от колективно управление и синхронизационните сделки претърпяха спад, но стриймингът запази своите лидерски позиции като се увеличи с цели +47.7% и успя частично да компенсира загубите. Оцеляха тези, които активно дигитализираха своя репертоар", посочва още Килева.

Дългогодишната работа на звукозаписните компании в дигитална среда и инвестициите в нови технологии и формати спомогнаха за цифровизирането на музикалната индустрия, което й помогна да е устойчив бизнес дори в извънредните условия на пандемията през 2020-та. В една година на предизвикателства, звукозаписните компании продължиха да си партнират активно с артистите и да ги подкрепят в създаването на нови песни, проекти и записи. Музикалният сектор оцеля и дори отбеляза ръст благодарение на иновациите и инвестициите в нови форми на комуникация с многобройните музикални фенове по целия свят.

Главният изпълнителен директор на IFPI, Франсес Муур, заяви при онлайн представянето на доклада: "В свят, задушен от ограниченията и проблемите на пандемията, музиката доказва за пореден път своята магия, която носи покой в душите, лекува наранените сърца и повдига духа."

"Някои неща останаха вечни във времето, като силата на добре написаната песен и неразривната връзка между артисти и фенове. Но други неща се промениха драстично. При толкова голяма част от света, парализирана от локдаун и лишена от участието на музикантите на живо, за феновете остана утехата от лесния и бърз дигитален достъп до музика чрез стрийминг", каза още Муур.

"За шеста поредна година музикалната индустрия се радва на растеж в глобален план. Това е резултат от непрекъснатите инвестиции на компаниите в създаване на нова музика и в подкрепа на артистите, и търсенето на нови, иновативни форми за общуване между артисти и фенове, посредством различните легални дигитални платформи и услуги", категоричен е той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Nouvelle vague, Уили Уилям и Ищар идват на Франкофоли през юни в Пловдив

Сопраното Фатма Саид изправи публиката на крака по време на първия си концерт в България

Рок симфония "Simply the Best" с песните на Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" обявиха лятно турне

Група ALI обяви два нови концерта - в Пловдив и София

Легендарният китарист Ингви Малмстийн ще свири в Пловдив през юни

Piranha и Goliath се присъединяват към концерта на Brujeria в "Маймунарника"

Емели Санде с първи концерт в България

Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София

Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика