Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мари QueenMarry Славова от Бургас е първото момиче в историята на Red Bull BC One, което печели Финал

06 април 2015, 15:58 часа • 9556 прочитания

Най-добрите бибой* танцьори от цялата страна се състезаваха за победата на Red Bull Bull BC One Cypher на 4-ти април в София в клуб *Mixtape5*. След сутрешните три уъркшопа на артистите от Журито, общо 113 участваха на Квалификациите с надежда и мотивация да бъдат селектирани в топ 16, с шанса да продължат към световните финали. Честта се падна на младата и талантлива Мари Славова от Бургас, която тази година завършва гимназия и от 2008 г. насам има редица победи и участия като финалист. Тя влезе в три битки преди да дотигне до Финала.

Напрежението бе огромно - вторият рунд бе с миналогодишния подгласник за титлата bboy The Boss (Панайот Златев от Русе), а третата бе с Nemo (Ангел Георгиев) – с когото са от един отбор (крю). Съдиите поискаха втора битка между тях и Мари успя да надигае своя съотборник! Това я изведе до Финала и до изключително силния опонент Zak The Thriller (Захари Младенов от Враца). Неговият танц срещу Shifu Ra (Стефан Георгиев от Варна) на полуфиналите, бе оценен високо от Журито и спечели възхитата им! Атмосферата в клуба бе гореща и всички тръпнаха в очакване на последния танц на най-добрите в тазгодишното издание на състезанието!

Победата бе гласувана с два гласа ЗА – дадени от Red Bull All Star bboy CICO (Чико, Италия) и от артистичния танцьор David Colas (Давид Кола, Франция). Всички зрители и танцьори бяха възхитени от 18-годишната бигърл (Bgirl), която успя да пребори момчетата по пътя към победата. За първи път в историята на това състезание, се налага да има Корона, вместо бибой трофей, при това за главата на българска кралица, която явно заслужава и артистичното си име QueenMarry! Следващата стъпка по пътя към славата на Мари и България е източно-европейският финал, който ще се проведе в Баку, Азербайджан през септември. Ако успее да пребори и събратята ни, тя ще стъпи на арената на кръглата „сайфър“ сцена на световния финал, ноември в древния Рим.

Събитието бе високо оценено от сцената и от публиката. Емоциите бяха положителни, танците бяха на ниво и аплодисментите бяха в синхрон с музиката и кулминационните моменти на дансинга. Подкрепата и радостта за Мари бе огромна. Нейното крю BSD Dance Club Бургас бе във възторг, който изразиха с подхвърлянето и във въздуха!

Треньорът Христо Андонов е силно развълнуван от победата на своята ученичка и за силата и нивото, което е достигнала, благодарение на непрекъснати тренировки и усилия, които доразвиват вродения и талант за танц и ритъм. „Мари е почетен гражданин на град Бургас, знае 6 езика и вече е приета да учи медицина във Франция от септември 2015“, сподели Ицо Черния, който от 20 години развива този танц в родния си град Бургас. „Можем само да се гордеем с нея и да бъдем благодарни, че промотира България по света“!

Очаквайте скоро и документален филм за героите на Red Bull One Cypher в България.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес