Първо гостуване на Давид Орловски Трио в България

1603
Първо гостуване на Давид Орловски Трио в България

В началото на м. юни с концерт във фестивала Sofia Jazz Peak за първи път в България ще гостува Давид Орловски Трио от Германия. Носител на престижната награда „ECHO“, триото ще представи композиции от своя последен албум „Париж – Одеса”, в който по уникален начин са съчетани елементи от различни стилове: клезмер, джаз и world music. Изявата на музикантите Давид Орловски (кларинет), Йенс-Уве Поп (китара) и Флориан Дорман (контрабас) е на 6 юни от 20:00 ч. в Sofia Live Club, като част от програмата и на „Европейски музикален фестивал” 2017. Билетите за събитието са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на място преди концерта. „Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столична община, а съорганизатор е Министерството на културата.

Музиката клезмер е широко популярна на европейския континент. Понятието kley zemer от идиш означава „музикални инструменти“ и с него се обозначава народната музика на ашкеназките еврейски общности в Източна Европа. Музикалната традиция клезмер води началото си от древно-еврейския фолклор и е предназначена за изпълнение на сватбени церемонии. През XIX век стилът се разпространява в Европа и е повлиян от румънския, украинския, гръцкия, полския, циганския и турския фолклор, а след пренасянето му в САЩ от емигрантите в края на XIX век – и от джаза.

Джаз проект по музика на Й.С. Бах във фестивала Sofia Jazz Peak

Иновативен джаз проект по музика на Й. С. Бах ще бъде представен на фестивала Sofia Jazz Peak след седмица. Концертната програма Bach i...

„Едно вълнуващо музикално пътуване през жанровете и националните култури”, така музикантите от Давид Орловски Трио определят своя албум „Париж – Одеса”, издаден тази пролет за компанията Sony. Композициите са създадени от тримата изпълнители, водени от желанието им да открият вдъхновяващи нови звуци отвъд стилистичните и географски граници. „Музиката може да се развива, ако преодолеем страха от непознатото и новото”, счита Давид Орловски. „Ние често сме свидетели как тя създава контакт между хората, дори когато не могат да общуват по обичайния начин и на съответния език”, продължава музикантът. Давид Орловски е роден в Тюбинген през 1981 г. и учи кларинет при проф. Манфред Линднер в Университета „Фолкванг“ в Есен, а по-късно и в Manhattan School of Music в Ню Йорк. През 2008 г. той дебютира в САЩ с Кларинетния квинтет на Моцарт в Карнеги Хол, Ню Йорк. В допълнение към класическото образование, музикантът проявява интерес и към други стилове, като още на 16 години създава Давид Орловски Трио. „Париж – Одеса” е шестият пореден албум на състава. Почти всички предишни техни записи заемат първи места в класациите за класическа музика. Давид Орловски Трио вече са спечелили възхищението на публиката в Карнеги Хол, Берлинската филхармония, Концертгебау Амстердам, на фестивалите „Шлезвиг – Холщайн“, „Люцерн“, „Мекленбург – Горна Померания“ и много други престижни сцени по света.

През настоящия сезон триото реализира програмата „Symphonic Klezmer“ със Симфоничния оркестър в Аахен, Нюрнбергския симфоничен оркестър, с ансамбъл Jonköping Sinfonietta в Швеция, както и с Kammerakademie Потсдам. Съставът изнесе концерти в Залцбург, Цюрих, Берн, Брюксел, Хамбург, Мюнхен и взе участие в Бетовеновия фестивал в Бон.

Освен в София, триото ще представи новия си албум с концертни изпълнения в Одеса, Мюнхен, Люцерн, Кьолн, Ню Йорк, Дрезден, Регенсбург и др. През септември 2017 г. Давид Орловски Трио ще имат турне в Азия и ще дебютират в Хонг Конг.

SOFIA JAZZ PEAK представя музиканти от Сардиния

Италианската певица Мария Джована Керки и нейната група ще вземат участие в тазгодишното издание на фестивала Sofia Jazz Peak. На 12 юн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com