"София Симфоникс" представя "Жените в музиката" на 27 май в зала "България"

4993
"София Симфоникс" представя "Жените в музиката" на 27 май в зала "България"

Три прекрасни, женствени и темпераментни дами – Маестра Любка Биаджони, Йоанна Каменарска и Лия Петрова, заедно с музикантите от “СОФИЯ СИМФОНИКС”, ще представят за първи път у нас симфоничният концерт “ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА”. На 27 май от 19.00 ч. зала “България” ще посрещне на една сцена едни от най-талантливите, виртуозни и награждавани български цигуларки, в един различен концерт по идея и специалната покана на Маестра Любка Биаджони. В първа част ще звучи Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс със солист Йоанна Каменарска /Трагична увертюра/. Във втора част ще чуем Концерт за цигулка и оркестър от Сергей Прокофиев със солист Лия Петрова /Сюита № 1 от „Ромео и Жулиета“/. Диригентската палка ще бъде в ръцете на Маестра Любка Биаджони. С този концерт тя и “СОФИЯ СИМФОНИКС” се завръщат бляскаво на сцената на най-представителната ни концертна зала – “България”.

Билети за “ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА” на 27 май 2017 се пускат в продажба от утре /9 март/ на касата на Софийската филхармония в зала „България“ и в интернет на www.Ticketportal.bg. Те могат да се закупят още от касата на “Арена Армеец”Билетен център в НДК, книжарници Booktrading, бензиностанции OMV и други. Цената им е от 15 до 30 лв., а за ученици, студенти и пенсионери са на специална цена - 10 лв.

 

Повече информация за участниците:

Оркестър „СОФИЯ СИМФОНИКС“ e основан през 2013 г. от неговият артистичен директор и главен диригент - Любка Биаджони. В съставът му влизат едни от най-добрите класически музиканти. До този момент оркестърът е свирил в някои от най-престижните концертни зали в Европа и е участвал в големи музикални фестивали. През есента на 2016 г. “СОФИЯ СИМФОНИКС” бе партньор на сцената на световно известният цигулар Найджъл Кенеди по време на двата му концерта у нас. 2016 г. бе една от най-успешните години за оркестърът до сега.

Любка Биаджони цу Гутенберг е с българо-италиански корени. Тя получава образованието си в родния си град Рим, където учи Философия. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, специалност "Хорово дирижиране" в класа на проф. Георги Робев, "Оркестрово дирижиране" при проф. Влади Симеонов и специализира в НМА при проф. Васил Казанджиев.

Следват Майсторски класове и съвместна работа с диригентите Карл Остерайхер, Густав Кун, Ленард Бърнстейн, Иля Мусин и Валери Гергиев.

Любка Биаджони е носител на първи награди от конкурсите за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и Европейския конкурс за оперно дирижиране "Франко Капуана" в Сполето (2002). Работила е с оркестъра на "Арена ди Верона" и с други състави, между които "Артуро Тосканини", Виенския камерен оркестър и Варшавската филхармония. През 2008 г. за първи път представя български музиканти на фестивала “Херенхимзее“ в Бавария, основан от нея и съпругът й - изявеният германски диригент Енох цу Гутенберг. От 2010 до 2015 г. тя е щатен диригент на Софийската филхармония. През 2013 г. Маестра Биаджони създава оркестър "СОФИЯ СИМФОНИКС", с който гастролира в цяла Европа. Неговият официален дебют в София е през октомври 2015 г. в зала "България".

Любка Биаджони цу Гутенберг поставя на сцена много оперни постановки: "Набуко", “Травиата", "Риголето", "Селска чест". Освен режисьор, тя е и автор на цялостната визия на спектаклите.

През 2016 г. е наградена със сребърен медал от Общинският парламент на Оберфранкен /Горна Франкония/ Бавария за принос в музикалния живот. По-късно получи номинация за  "Будителят на българската култура в чужбина" в инициативата на радио FM+. Преди броени дни приключи и гласуването за “Музикант на годината”, където отново нейното име бе сред номинираните.

Цигуларката Йоанна Каменарска, възпитаничка на Йосиф Радионов, Руджиеро Ричи и Игор Озим започва своята солова концертна кариера още на 10-годишна възраст като солистка на детската филхармония “Пионер”. През 1995 г. печели две специални награди на майсторският клас на Руджиеро Ричи в Берлин и покана да продължи образованието си под негово ръководство в “Моцартеум”, Залцбург. Той я определя за една от най-добрите му ученици, предричайки й „велико бъдеще“. Участва в майсторските класове на проф. Шмуел Ешкенази, Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос и Дьорд Куртаг. Носител е на трета награда от международният конкурс „Моцарт“ в Залцбург през 2002 г. Изнася редовно концерти в Европа, Япония и Южна Америка. Йоанна Каменарска е правила записи за Немските, Австрийските, Българските и Шведски национални радио и телевизия. През 2007 г. става втори концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северното радио в Хамбург. От 2008 г. е концертмайстор на Хамбургските филхармоници. Местната критика я определя като „феноменална концертмайсторка“. В момента Йоанна Каменарска ръководи майсторски класове в Тояма, Япония и Нойберг, Австрия.

Цигуларката Лия Петрова е най-младата представителка на ”ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА”, но вече е била солист на: Брюкселската и Люксембургската филхармонии, Камерният оркестър на Лозана, Националният оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други. През пролетта на 2016 г. тя е носителка на първа награда от конкурсът за млади цигулари „Карл Нилсен“. Лия Петрова е възпитаничка на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. Лауреат е на престижни конкурси като "Тибор Варга" в Швейцария и "Луи Шпор" във Ваймар. Носител е на “Моцартов медал” за най-млад артист на ЮНЕСКО. Студентка е на прочутия цигулар и педагог Огюстен Дюме във Висшето училище "Кралица Елизабет" в Брюксел. По-късно се обучава и в музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин.

През последните години рядко можем да чуем Йоанна Каменарска и Лия Петрова в България. “ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА” е една от малкото и чудесни възможности за родната публика да им се наслади на една сцена и на живо – на 27 май в зала “България”.

 

Програма:

„ЖЕНИТЕ В МУЗИКАТА“ - Симфоничен концерт

„СОФИЯ СИМФОНИКС“ с артистичен директор и главен диригент ЛЮБКА БИАДЖОНИ

27 май 2017, 19.00 ч, зала „БЪЛГАРИЯ“

Първа част:

Йоханес Брамс - Концерт за цигулка и оркестър/Солист:  Йоанна Каменарска

Йоханес Брамс - Трагична увертюра

Втора част:

Сергей Прокофиев - концерт за цигулка и оркестър № 1/Солист: Лия Петрова

Сергей Прокофиев - Сюита № 1  от „Ромео и Жулиета“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com