X
 
 

Васил Петров: Живот като сбъдване...

1551
photo of Васил Петров: Живот като сбъдване...
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com
Васил Петров е български поп и джаз певец, един от най-популярните и въздействащи изпълнители на нашето време. Неговата музика трогва сърцата. Наричат го Българският Франк Синатра. Завладява душите със своя пленителен глас, очарователно излъчване и изискано представяне на сцената.

Класа и класика, красота и емоция, обаяние и мелодия се сливат в едно при музикалните изпълнения на твореца, които го правят любимeц на публиката.

Неотдавна през есента, Васил Петров беше гост на Велико Търново в „Клуб Седем“ за среща с почитатели. Той любезно се съгласи да отговори на въпросите на Actualno.com, за което сърдечно благодарим. Беше скромен, много скромен... Представяме го в навечерието на Бъдни вечер като един от предопределените свише музикални творци.

Какво Ви привлече в музиката?

Музиката е най-въздействащото изкуство. Надявам се да съм предназначен за това.

Моля, разкажете за творческия процес на Васил Петров за създаването на една песен?

Винаги е различно. Подходът е различен. Зависи дали съм я чул да се пее или съм я видял написана на ноти и нещо ми е привлякло вниманието. Аз се старая да изградя свой образ за песента. Една песен е като театрална пиеса, трябва да влезеш вътре, да видиш дали е подходяща за теб и дали можеш да я изградиш, да я пречупиш през своята призма и да намериш себе си вътре в нея.

Имате ли любима песен, която не е Ваша?

Разбира се, имам много любими песни, не само на Синатра и в сферата на джаза. Харесвам и Тони Бенет, и Марк Мърфи, и Ал Жиро ми беше любим певец. Харесвам и песните на Нанси Уилсън, Ела Фицджералд и други...

Има ли скрит смисъл в някоя от Вашите песни?

Повечето имат, зависи от степента на творческия потенциал. Колкото е по-талантливо е едно произведение, толкова по-големи възможности дава. Първо е хубаво да намериш себе си в него, и второ е хубаво да изчерпиш този потенциал. Текст и музика - така да ги минеш през себе си, да ги усъвършенстваш и да ги поднесеш на публиката в дълбочината им, доколкото това е възможно.

Сътрудничите с други творци. Какво значение има този процес за вас?

Огромен, защото се осъществяваш благодарение на други музиканти. В музиката е така – не можеш да бъдеш сам. Нуждаеш се от хора, които ти акомпанират, нуждаеш се от хора, от които черпиш някакъв потенциал – музикален, артистичен и всякакъв, хора които ти помагат.

На кого бихте благодарили за невероятния концерт-спектакъл „Синатра: Вегас“?

На Маргарита най-вече, защото идеята е нейна още от Вегас 1 и на целия екип, който се събра около спектакъла. На режисьорите, продуцентите, РR-те и на всички, които участват, защото това е сложно представление – има кордебалет, има Звезден Бинг бенд, диригент, гост-солисти, много хора са ангажирани.

Какво е чувството да сте най-добрия български мъжки глас?  

Най-добър е много относително. Хората имат вкус и харесват различни неща. Какво значи добър глас – да имаш хубав тембър, да имаш хубава фраза, пеенето е компонент и това е най-хубавото, че всеки е различен. Характерът е много важен, какво излъчваш чрез пеенето. Защото може да пееш много прости неща, но да имаш страхотно положително излъчване, което да пленява хората в добрия смисъл на думата, и освен да ги забавлява, да ги доближава до Бога, до истината, да ги кара да размишляват за полезните неща... Това вече са много сериозни цели, и става сложно и трудно. Има много добри гласове, слава Богу, и баритони, и в оперетния театър, аз познавам много от тях, и които са известни в чужбина вече... има много красиви гласове...

Кои са Вашите любими песни от последния Ви албум?

В албума „Страници“ съм направил съчетание от авторски песни, които съм написал аз, и песни на други автори, като всички са ми любими по някакъв начин. Тази, която слушаме в момента, е на Демис Русос, и беше едно от първите неща, които чух. Когато бях малък, баща ми донесе един касетофон с касета на Демис Ресос и тази песен много ми хареса, и ми е любима от най-ранно детство, от шест годишен, както и някои други. Затова реших да направя собствена версия, без да я променям много, за да звучи както в детските ми години. Ангел Заберски направи този аранжимент и я изпях. Напомня ми за детството и я сложих в албума по сантиментални причини.

Какъв съвет бихте дали на тези, които искат да тръгнат по Вашия път?

Това е нещо прекрасно и хубаво, ако наистина имат дарба. Не, че аз се хваля с тази дарба. Но ако усетят, че имат дарбата да пеят и да се занимават с музика, да не се колебаят. Музиката, както казах, е най-въздействащото изкуство, без да подценявам другите изкуства. Защото живописта е много близка до музиката, но си служи с други изразни средства и не си приличат много, освен по тоновете – и музиката има седем тона и пет полутона, както и живописта. Господ е дал някакво обоснование на приликите. Но живописта, както и скулптурата са застинали изкуства, а музиката е живо изкуство, което протича във времето, тя е най-въздействащото изкуство и заради това най-поетичното, така, че да не се колебаят и да се хвърлят напред. Разбира се, да имат чувство за мярка и да го спазват, да не спекулират, да се съобразяват само с таланта и да се опитват да си отварят очите и ушите за талантливите неща, от които да черпят опит, за да се развиват добре. Да не губят връзката си с Бога, защото той е единствения коректив. Господ дава дарбите, следователно, трябва да се допитваме до него какво да правим с тях и как да ги развиваме.

Има ли благоприятна среда за музикално творчество в България днес?

Донякъде. Но човек сам намира средата си. Да създадеш истинско изкуство навсякъде е трудно - да се промъкнеш между комерсиализма, да избягаш от клишетата, когато изкуството е превърнато вече в бизнес, да излезеш на пазара, да си пробивен, да печелиш пари, за да имаш успех. Нека всеки използва собствения си талант и собствените си възможности, и Господ си знае работата... ако е речено, ще постигне намеренията си.

...

Васил Петров притежава уникален глас с диапазон от три октави. Роден е на 30 април 1964 г. в София. Завършва  специалност „поп музика“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1991 г., което му помага да превърне гласа си в съвършен музикален инструмент. Само три години по-късно, той е ново явление в българското песенно изкуство. Признанието идва със спечелените награди за най-добър мъжки глас на годината, най-добър мъжки вокал, най-добър хит на годината през 1994-та, и най-добър албум на годината през 1995-та за „Другият“. Подобно на Синатра, неговото пеене, техническо майсторство и класически повлияни настройки дават на песните му необичайна дълбочина на смисъла. Носител е на две отличия на Академията за музикални награди в Лос Анджелис – за най-добър джаз клип за видеото към песента „My Way“ и за най-добра поп песен за Be In Love Forever („Влюбен завинаги“). През 2015 г. получава наградата „Икар“ за съвременна българска музика на Съюза на артистите в България, за албум, продуциран от БНР и авторските му произведения „Може би“, „Представи си“, „Haven't been the best“, „Expectation“ и „Американска мечта“.

Издал е десет успешни албума: „Васил Петров – джаз и блус“ (1994), „Другият“ (1994), „Петров пее Пармаков“ (1995), „Дует с Румен Тосков“ (1995), „Нещо различно“ (1997), „Васил Петров пее Гершуин“ (1999), „Be in Love Forever“ (2004), „Pages“ (2008), „The Best of Vassil Petrov“ (2012), „VASSIL“ (2014).  

Известен е със своето безупречно чувство за стил, подбира най-добрите костюми и иска да е сигурен, че дава най-доброто от себе си на публиката. Притежава голям талант, вътрешна сила и енергия, стремеж към съвършенство. Васил Петров е почти толкова добър, колкото и неговият предшественик – великият Синатра.

През есента на миналата година, българският поп и джаз певец откри 35-я Международен джаз фестивал в Сардиния "European Jazz Expo" в съпровод на Биг Бенда на Паоло Нонис. Триумфира на сцената, пресъздавайки някои от вечните хитове на Франк Синатра: My Way; New York, New York; Where or when; All of me; Come fly with me; Fly me to the moon; etc., и е извикан три пъти на бис от публиката.

Васил Петров е главен изпълнител в музикалния шоу-спектакъл „Синатра: Вегас“, който се правърна в културно събитие. Успехът на концерт-спектакъла е в основата на неговото второ издание през настоящата година. Идеята е на продуцента Маргарита Тошева, режисьори са Румен Григоров и Алекс Борназ. На 12 ноември, по време на спектакъла „Синатра: Вегас 2“, Васил Петров отново изпълни вечните хитове на Франк Синатра, с авторски аранжименти и в съпровод на Биг Бенда на Българското Национално Радио под диригентството на Антони Дончев. През 2019 г. очакваме третото издание на „Синатра: Вегас“.

Най-новият музикален проект "Суингираща Коледа" с Васил Петров включва красиви коледни мелодии в суинг и джаз аранжимент, вълнуващи балади и изящни валсове. Концертът беше представен пред великотърновската публика на 13 декември с Биг Бенд Велико Търново с маестро Владимир Бошнаков и гост солистката Русалина Мочукова, на сцената на музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.

През пролетта на 2019 година ще излезе автобиографичната книга на Васил Петров „Другият“. Очакваме я с интерес.

Интервю на Камелия Джанабетска                   

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 2 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Специализираната прокуратура започна раз...

Специализираната прокуратура провежда действия по разследването в рамките на образувано досъдебно производство срещу Данаил Вълов, кмет...

Последно в Актуално