Свинска опашка и 28 гласа разлика: Отива се към касиране на избори за кмет

4563
Свинска опашка и 28 гласа разлика: Отива се към касиране на избори за кмет
Снимка: БГНЕС

Допълнително донесен плик, завързан със свинска опашка чувал, 28 гласа разлика на балотажа, протоколи под индиго (неоригинални) и много на брой нарушения в една секция – тази в с. Попинци, водят към касиране на изборите за кмет на община Панагюрище. Първоинстанционното решение за това е на Административния съд в Пазарджик от 27-ми ноември. То подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд. Ако то се потвърди, трябва да се проведат нови избори за общински кмет. 

Разликата между обявения от Общинската избирателна комисия за избран кмет на Панагюрище Желязко Гагов (независим) и досегашния градоначалник Никола Белишки е 28 гласа в полза на Гагов. След подадена от Белишки жалба съдът в Пазарджик обяви изборът на Гагов за недействителен и отмени решението на ОИК, с което обявява този факт. Мотивът на съда е, че установените нарушения на изборния процес са съществени. Още: В Панагюрище ще обжалват резултатите на балотажа. Ето кой

Как така?

Във фейсбук профила си Желязко Гагов заяви, че намира решението на Административния съд за неправилно и безпрецедентно. Още: Местни избори 2023: Кой е кмет в Панагюрище в предизборната кампания?

"Дори след повторно преброяване на бюлетините във всички посочени в жалбата секции, се констатира, че резултатите като брой и отношение между тях потвърждават стойностите в изборните протоколи. При наличното законодателство и настоящата практика на Конституционния съд не се потвърждава логиката неправилно опаковани бюлетини, и то по начин, който да не компрометира вота, да се считат за достатъчно основание решението на Общинска избирателна комисия за избора на кмет на община Панагюрище да се обяви за недействително", сочи Гагов. Още: Вече е ясно кой ще управлява Панагюрище до клетвата

Той е категоричен, че ще обжалва решението по делото. "Вярвам в независимата правосъдна система и в това, че тя ще удостовери, че панагюрци направиха своя нов избор. Време е тази система да докаже, че реформата започва със самите тях, и че вече не сме част от миналото", допълва Гагов.

Членовете на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за независим кандидат за кмет, също изразиха публично своето учудване и възмущение от така взетото съдебно решение.

"Въпреки че имаше повторно преброяване на бюлетините в 14 секции и не беше открито никакво разминаване нито в бюлетините, нито в резултатите, отразени в протоколите и подписани без забележки от членовете на всички партии в комисиите ( в т.ч  и тези от ГЕРБ), изборът беше обявен за недействителен. Като мотив се изтъкват неправилно опаковани бюлетини в една единствена секция - №25, макар че и в нея резултатите са потвърдени. В тази секция също има пълно съвпадение между резултатите в протокола от 5 ноември и резултата при повторно преброените бюлетини в съда", заявяват от инициативния комитет на Гагов.

Според тях това са факти, които показват коректността на изборния резултат. Затова не приемат опита за касиране на избора на първа инстанция само въз основа на неправилно опаковани бюлетини в една единствена секция.

Свинската опашка и допълнително донесеният плик

Съдът е допуснал оглед на плик №2, представен в открито съдебно заседание, който бил извън донесения за оглед чувал от 25-та Секционна избирателна комисия (СИК) – с. Попинци.

Юрисконсултът на общината, оторизиран да отговаря за приемането на изборните книжа в общинската администрация, свидетелства, че от въпросната секционна комисия били предадени чувал и 4-5 пакета, опаковани в хартия и върху тях имало някакви подписи. От СИК посочили, че в пакетите се съдържат бюлетини. Те не били отваряни.

При приемането на чувала от членовете на СИК било констатирано, че същият е запечатан и значително по-тежък от тези на другите СИК. Членовете на СИК обяснили, че в него се съдържат неизползваните бюлетини. Било взето решение пакетите, в които се съдържат изборните бюлетини, да се сложат в плик №2.

След получаването на чувала и плик №2 били съхранени в помещение, определено със заповед на кмета на общината. То било заключено и запечатано, а редът за отварянето му бил регламентиран. Свидетелят няма информация някой да е достъпвал в помещението, полиция е охранявала вратата. Когато отворили това помещение, плик №2 и чувалът са били там, съхранявани в едно и също помещение.

Разпитани са двама свидетели – членове на СИК, в очна ставка, защото имало съществени противоречия при описание на извършените действия по опаковането и съхранението на бюлетините. Единият заявил, че по негова вина пликовете, в които били окомплектовани действителните, недействителните бюлетини и тези от машинния вот бюлетини и други (намерените в плик № 2) не са поставени в нарочния изборен чувал. Подчертал, че изборните книжа по негова грешка са поставени не в чувала, а в чанта с дръжки. Другата свидетелка заявила, че пакетите с поставени в тях бюлетини били опаковани с канап, завързан на "хубава панделка", а впоследствие казала, че са били опаковани с ластик.  

При огледа на чувала от същата СИК са установени множество нарушения при опаковането и предаването на изборните книжа и материали от втория тур на местните избори. Чувалът бил завързан с канап и с бяла хартия, с поставени печати и три подписа, които са разпознати от трима свидетели на комисията. Вътре в чувала бил намерен още един чувал, завързан с канап и свинска опашка. На канапа бил захванат захванат бял лист със 7 подписа и един печат на Община Панагюрище.

Още: Нов сигнал за заплахи от сина на бившия кмет на Панагюрище

Част от нарушенията

На първо място двата чувала не са завързани. Около възела на първия не е залепена хартиената лента в изпълнение на т. 8 от Решението и глава пета от методическите указания. Върху нея не е изписан пълният 9-цифрен номер на секцията, собствено и фамилно име на всички членове на СИК, а само на трима от тях.

Установило се наличието на още един чувал, в който е поставен първият. Вторият чувал не е завързан на възел, а е с поставена свинска опашка около входа му и чрез нея е направено прибиране на краищата на отвора му. Около отвора не се установило да е облепен с бяла лепенка, а същата е захваната за част от канап, положен около т. нар. свинска опашка. 

На бялата лента са положени седем, а не девет подписа на членовете на СИК, а също така не са изписани собствените и фамилните имена на всички членове на СИК. На бялата лента не е установено да е положен номерът на избирателна секция № 132000025.

Единият от присъстващите в съдебната зала членове изрично заявил, че при опаковането на чувала бялата лента е била поставена около входа на чувала и върху нея са били поставени всички подписи на членовете на СИК.

При така извършения оглед от външната част на чувала се установили описаните нарушения, към които следва да се допълни и нарушението на поставяне на един чувал в друг. Такива указания по съхраняване и предаване на изборните книжа ЦИК не е давала.

Навсякъде в решението и в методическите указания използва единствено число и е манифестиран един чувал. Следва да се подчертае, че посочените актове на ЦИК изрично е записано, че затварянето на чувала следва да е чрез залепване на бяла лента. Никъде не е упоменато да се използват помощни средства по опаковането му, в това число канап или т.нар. свинска опашка.

В тази насока са и приобщените гласни свидетелски показания на свидетеля У., който заявил, че с предаването на чувала са предадени пликове, съдържащи изборни бюлетини, които са били извън изборния чувал.

Също така по начина на събирането и опаковането на изборните бюлетини съдът кредитира свидетелските показания на Д. Ш., който също потвърдил, че по погрешка не е поставил пликовете с изборните бюлетини и другите книжа в чувала, а извън него – в торба с дръжки.

След отварянето на чувала се установило, че чувалите не съдържат бюлетините, с които е гласувано, черновите на протоколите, печатът на секцията и други изборни книжа липсват във втория чувал.

Изводът

В разглеждания случай съдът установява съществени нарушения на изборния процес, които са основание да обяви за недействителен резултатът от изборите.

Още: Съдът касира изборите за общински съветници в община Каварна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Деца боядисваха яйца и фигурки с Дома за стари хора в с. Главиница

Кметът на Пазарджик иска да свали цената на ежедневното хранене на дете неколкократно

29 спортисти бяха наградени от община Пазарджик с отличия "Спортен връх"

"Цветя за смет" събра хиляди килограми отпадъци за рециклиране в Пазарджик

Общественици, японското посолство и община Пазарджик засадиха съвместно вишни

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик